Із Варшави їздили по воду до Журавич

21 Червня 2017, 07:00
4411

Про унікальні джерела Ківерцівщини знали ще за княжих часів.

Про це йдеться на стрінках тижневика «Сім’я і дім».

А чи знали ви, що із Тростянецького джерела в Ківерцівському районі черпали воду козаки Богдана Хмельницького, що мінеральну водицю з Журавичівських джерел під охороною доправляли у Варшаву та Берлін, що Гор’янівські джерела прирівнюють за унікальністю до відомих Оконських? Виявляється, всі ці дива природи зосереджені в Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща».

ЖИВА ВОДА, ЩО ДОДАЄ ЗЕМНОЇ СИЛИ

У рамках Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел» науковці «Цуманської пущі» представили своєрідну презентацію унікальних джерел природного парку. Нарахували 16 місцин, де споконвіку простий люд втамовує спрагу і навіть зцілюється.

«За старих часів існувало повір’я, що, напившись джерельної води, людина здатна почерпнути силу самої землі, – каже начальник відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи НПП «Цуманська пуща» Павло Савчук. – Деякі із джерел є пам’ятками природи, об’єктами пильної уваги вчених. За надзвичайної ситуації часто лише завдяки джерелам люди мають прісну воду. Притім вона може бути мінералізованою. Вода жива, бо доходить до нас у своїй первозданній природній формі».

На думку еколога, важко переоцінити користь джерельної води.

«Чому корисно пити із джерела? Бо рідина не хлорується, не озонується, в неї нічого не додають, – каже Павло. – Фільтрація шарами ґрунту дозволяє повністю зберегти природні властивості. Також джерельна вода насичена киснем. Її не треба кип’ятити, бо вона «жива»».

Однак варто пам’ятати, що джерельну воду не слід зберігати більше тижня, інакше вона втрачає свої органолептичні властивості. Хоча ця водиця зазвичай має цілющу дію, її «чистоту» стовідсотково гарантувати не можливо. Адже джерела частенько забруднюють байдужі люди, заодно під час весняних паводків або осінніх дощів води сезонно наповнюються різними домішками.

САНАТОРІЙ – НА РАДІОАКТИВНОМУ ДЖЕРЕЛІ

Серед джерел «Цуманської пущі» вирізняються кілька надзвичайно унікальних – як за цілющими властивостями, так і легендами-переказами. Як, скажімо, знамените джерело мінеральних вод у селі Журавичі. Тут із-під землі б’ють радонові гідро-карбонатно-кальцієві води надзвичайної цінності, які гарантують пацієнтам 98-відсоткове зцілення. До всього, навколо села розташовані хлоридно-натрієві води з підвищеною мінералізацією, багаті на бром, йод, радон. Застосовуються для лікування серцево-судинної системи, атеросклерозу, дихальної і травної систем. Недарма тут у 1928–1939, 1987–1999 роках діяв бальнеологічний санаторій «Журавка». В архівних документах за 1952 рік є відомості про те, що «… в селі є потужне радіоактивне вододжерело, на базі якого з 1928-го по 1939 рік функціонував бальнеологічний санаторій, який під час війни був знищений». Санаторій знали по всій Європі, навіть за океаном. У ньому лікували хвороби зору й опорно-рухового апарата, серцево-судинну, дихальну, травну системи і атеросклероз. Окрім води, використовували торф’яні грязі. Кажуть, їх тут близько 220 тисяч кубометрів. Іще в 1933 році у Варшаві в «Наукових засіданнях державного геологічного інституту» повідомлялося про результати дослідження радіоактивності джерел у Журавичах. Учені дійшли висновку: радіоактивність приносить не вода, а газ, тобто вугільний ангідрит, який добувався із глибини.

Журавичівські джерела
Журавичівські джерела

 

Заповідний край має ще одну родзинку – природне джерело в селі Грем’яче на мальовничому березі річки Путилівки з цілющою хлоридно-натрієво-бромною мінеральною водою.

«Своїми фізичними та хімічними характеристиками ця вода не поступається відомим на Волині Оконським джерелам, що неподалік райцентру Маневичі, оскільки знаходиться з ними в одному водогінному горизонті, – розповіли у прес-службі парку «Цуманська пуща». – Показаннями для лікування водою із цього джерела є хвороби опорно-рухового апарата, ендокринної та нервової систем, захворювання органів травлення та органів дихання. Оновлення та відкриття джерела відбулося у 2012-му».

ПРОЧАНИ ЗЦІЛЮЮТЬСЯ ВІД ЧУДОТВОРНОЇ КРИНИЦІ

Серед унікальних джерел Цуманської пущі окремої мови заслуговують сакральні витоки. Подібні джерела вважають дивовижними через їхні цілющі властивості, що межують із дивом. Наприклад, криничка Юрія Переможця, яка живиться водами цілющого джерела. Розташована посеред лісу за сім кілометрів від села Сильне Ківерцівського району. За переказами, тут зцілювалися хворі та віддавна молилися проти засухи. У 2011 році біля криниці з унікальним джерелом освятили каплицю, яку спорудили буквально над колодязем.

Інше сакральне джерело «Святе» витікає з-під землі в селі Тростянець на обійсті 360-річної Троїцької церкви. Прочани зцілюються від чудотворної криниці. Колодязь із каплицею спорудили на місці зниклого цілющого джерела, над яким бачили обрис хреста. За переказами, давній ключ заліковував рани і хвороби очей. До чудодійної води припадали козаки Богдана Хмельницького. Вона зникла за радянських часів, коли храм відібрали в парафії.


«Зазвичай колодязь очищується за тиждень. А вода в нашому – за півгодини», – переконують місцеві настоятелі.

Подібне диво чекає на подорожуючих у селі Жидичин. У підніжжя старого кургану б’є прісне цілюще джерело «Святий Дух». Воно неподалік Свято-Миколаївського чоловічого монастиря. До речі, місцеві монахи доглядають іще за одним джерелом, що поблизу села Липляни. Тут невдовзі повинен постати скит Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря, який зватиметься «Живоносне джерело». У квітні 2011-го це джерело освятили.

Джерело «Святий Дух» у селі Жидичин
Джерело «Святий Дух» у селі Жидичин

 

За словами начальника відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Павла Савчука, на території парку є ще деякі джерела, але вони поки не досліджені. Наприклад, досі незвіданими є «Свята криниця» в селі Покащів, джерела в селах Личансько-Пітушкове, Прилуцьке, Чемерин, Озеро, Дубище, Липне та поблизу села Миково.

«Насправді джерел значно більше, будемо щиро вдячні читачам за будь-яку інформацію про джерела на території Цуманської пущі, – каже Павло Савчук. – На території України зафіксовано майже повсюдне ослаблення природних джерел. Подекуди – їх повне висихання, паралельно із виснаженням підземних вод наростає забруднення, в тому числі і забруднення джерел. Тому закликаємо всіх небайдужих берегти водні скарби, які не лише порятують у спеку, а й збережуть річку, а отже, й життя навколо неї».

Роман ЖИЖАРА

Фото Павла САВЧУКА

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39