У Тростянці євроінтеграція почалася з дитсадка

16 Травня 2018, 20:50
6828

Село Тростянець. На перший погляд воно нічим не відрізняється від інших сіл Ківерцівського району. Однак, лише на перший. Приїжджаючи сюди, розумієш: тамтешні голови не сиділи склавши руки. Про це говорить асфальтована сільська дорога, оновлений клуб, сучасний світлофор та дитячий садочок «Сонечко». Про останній, до речі, є що розказати. 

З важкою історією садочка журналістів Район.Ківерці погодилася познайомити директорка дитсадочка Лідія Демчук. Жінка працює тут ось уже 35 років. Спочатку була вихователькою, пізніше – стала завідувачкою. Тому, вона як ніхто знає про всі проблеми закладу.  

4
Директорка «Сонечка» Лідія Демчук
Директорка «Сонечка» Лідія Демчук

 

Дитсадок для села – рідкість. А в Тростянці його побудували ще в 1983 році. На початках у закладі відкрили тільки одну групу, через кілька років – з'явилася друга. Однак, з настанням «сумних дев'яностих» останню довелося закрити.  

Директорка зізнається, це були важкі роки для їхнього садочка. Власного опалення заклад не мав, тому протягом багатьох років вони мусили «позичати тепло» у колгоспної котельні. А коли в країні настала повна розруха – відлючили і її. 

«Опалення відключили, фінансування не було, і ми працювали тут лише з квітня по жовтень. Поки було тепло. А зимою садок і взагалі не функціонував», – зізнається пані Лідія. 

Вихід тоді керівництво побачило у створенні пічного опалення. Вже в 2005 році в дитсадку побудували груби. Так і зігрівали дошкільний заклад протягом кількох років, знаходячи різні способи зробити дитячий садок хоч трошки теплішим та комфортнішим.  

«Поробили грубки, ставили і утеплювачі, аби вода не замерзала. Пройшли що хочеш у ті часи», – згадує директорка. 

Але потреба зробити власну систему опалення з часом не зникла. Тоді на допомогу навчальному закладу прийшов Європейський Союз. Тодішній сільський голова Тростянця, а сьогодні – голова Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук виграв конкурс у проекті, що дав можливість тростянецькому садочку опалювати заклад власними силами та зберігати енергію. 

3
Нині сільський садочок виглядає по-європейськи
Нині сільський садочок виглядає по-європейськи

Про те, як вдалося втілити в життя давно задумане та покращити умови для тростянецьких малюків ми розпитали самого Валерія Євгеновича. 

За період його керівництва за кошти ЄС в Тростянці було зроблено немало. Колишній сільголова зізнається, не раз вигравав проекти Євросоюзу. Серед таких щасливих випадків – виграш у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ», участь в якому сільська рада взяла в 2012 році. Цей проект фінансується Європейським союзом та співфінансується Програмою Розвитку Органазації Об'єднаних Націй.

Саме за ці кошти в Тростяці почали розбудовувати дитячий садочок. Європейський Союз виділив чималеньку суму – майже 90 тисяч гривень. Однак повністю відремонтувати заклад змогли завдяки співфінансуванню. До коштів ЄС долучили витрати з місцевого, районного та обласного бюджетів. 

1
Зразу видно, кому завдячувати за хороші умови
Зразу видно, кому завдячувати за хороші умови

Так, на ремонт тростянецького дитсадка вдалося назбирати 161 тисячу гривень. За ці гроші у навчальному закладі зробили чимало. Почали роботу з кардинальної заміни системи опалення, потім – поміняли старі вікна на пластикові, повністю замінили дах, зробили ремонт першої групи та обладнали її новими меблями. Тож, уже за кілька місяців занедбаний радянський заклад перетворився на дитсадок європейського зразка.

Сьогодні дитячий садок у Тростянці – це окраса села. Не в кожному місті чи районному центрі зустрінеш таке охайне та доглянуте обійстя. Руку до розвитку навчального закладу прикладає і нинішній голова Олександр Ковальчук. Нещодавно за його сприянням на подвір'ї закладу проклали бруківку та поставили новий паркан. Сам голова запевняє, що завжди намагається бути на сторожі та робить і робитиме для дитсадка все, що в його силах. 

Олександр Миколайович розповідає, що нині у садочку навчається 49 діток. Каже, місць поки вистачає на всіх, ніякої черги нема. Умовами в дитячому садку задоволені і батьки, і працівники. У майбутньому в навчальному закладі планують оновити ще і другу групу, де виховуються старші дітки. Можливо, в цьому їм знову допоможе співпраця з ЄС.

3
Сільський дитячий майданчик не гірший за міські
Сільський дитячий майданчик не гірший за міські

2
Тут тростянецькі дітки відпочивають...
Тут тростянецькі дітки відпочивають...

2
... а тут переодягаються
... а тут переодягаються

2
Новенькі столики пристосовані для малюків
Новенькі столики пристосовані для малюків

3
А у цих красунь є навіть власний трельяж
А у цих красунь є навіть власний трельяж

1
Новим опаленням у дитсадку гріються не тільки малюки
Новим опаленням у дитсадку гріються не тільки малюки

1
Доглянуте подвір'я радує око
Доглянуте подвір'я радує око

2
Доповнює усю красу дах та новенький паркан
Доповнює усю красу дах та новенький паркан

1
Щоб усі бачили, що попередду ДНЗ
Щоб усі бачили, що попередду ДНЗ

 

Ольга КИРІЧОК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024