У ківерцівському музеї відкрили виставку історичних матеріалів про Волинь в Українській революції 1917-1921 років

23 Січня 2018, 14:20
2008

З нагоди відзначення в районі Дня Соборності України, 100 річниці проголошення Четвертим універсалом Центральної Ради незалежності Української Народної Республіки 22 січня 2018 року в Ківерцівському районному краєзнавчому музеї відкрито виставку історичних матеріалів  про Волинь в Українській революції 1917-1921 років «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля».

Про це йдеться на сайті Ківерцівської РДА.

У відкритті виставки взяли участь керівники та працівники районної державної адміністрації, районної та міської рад, колективи установ, підприємств, організацій, політичних партій, громадських, ветеранських, молодіжних організацій та інші.

Директор краєзнавчого музею Степан Войчик розповів присутнім про те, що 20 листопада 2017 року виповнилося 100 років від ухвалення ІІІ Універсалу, що проголосив Українську Народну Республіку. Відтоді розпочався активний етап розбудови держави. А 22 січня 1918 року незалежність проголосила Українська Народна Республіка

«Події Української революції 1917–1921 років стали найважливішими з точки зору формування національної ідеї та державотворчих традицій – наш народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну державу, мобілізувавши національні сили. Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Утворенням і розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західноукраїнської Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення. Проголошення Української Народної Республіки стало вирішальним кроком у відродженні державності. Почався новий етап Української революції – розбудови національної держави на демократичних засадах», – зазначив Степан Володимирович.

Музей презентує глядачеві історичні матеріали про І - IV Універсали, які задекларували програму соціально-економічних і політичних дій задля побудови демократичної республіки, яка мала б усі ознаки держави: кордон, гроші, законодавчу, виконавчу та судову владу, військо тощо. Також презентовано наукові праці та книги про події на Волині ківерчанина, відомого історика Олександра Дем’янюка та експозицію зброї і військового одягу, яку підготував Володимир Патрай

Олександр Дем’янюк, доктор історичних наук, професор – дослідник історичних подій, які розгорталися у Волинській губернії в 1914-1921 роках розповів про життя Волинської губернії під час Першої світової війни та у добу українських національно-визвольних змагань тих часів. Історик окреслив перебіг військових подій на території Волині в період Першої світової війни, військово-політичну ситуацію на території губернії в період Діяльності УЦР, Гетьманату, Директорії УНР.

Цікава експозиція зброї, військової екіпіровки та форми перших українських формувань часів Української Народної Республіки, яка супроводжувалась інформацією  керівника військово-історичної групи «Азимут» із Ківерець Володимира Патрая дозволила присутнім доторкнутися  до речей-свідків живої історії початку ХХ століття.

Також директор музею Степан Войчик розповів про прапор повстанців, який датується 1939 роком. Український стяг знайшли разом з малюнком гербу УНР при реконструкції дзвіниці церкви села Липне Ківерцівського району. Полотнище окроплене кров’ю місцевих повстанців, учасників національно-визвольного руху.

«З 22 січня в районі розпочато історичну декаду «Відродження нації». Впродовж тижня у загальноосвітніх  навчальних закладах району будуть проведені тематичні уроки, виховні години, бесіди, круглі столи; у закладах культури – культурно-мистецькі та інформаційно-просвітницькі заходи,  у бібліотеках – книжкові виставки, тематичні полиці, що висвітлюють історичні події, пов’язані з боротьбою українського народу за свою державність. Ми дякуємо Ківерцівському краєзнавчому музею, Олександру Дем’янюку та Володимиру Патраю, за цікаву виставку історичних матеріалів  про Волинь в Українській революції 1917-1921 років», – зазначила заступник голови РДА Яна Церкевич.

Фото Ківерцівського інформаційного порталу.






























 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024