У Ківерцях обговорили фінансову долю новостворених ОТГ

31 Жовтня 2018, 15:00
У Ківерцях обговорили фінансову долю новостворених ОТГ 3410
У Ківерцях обговорили фінансову долю новостворених ОТГ

У Ківерцівській РДА обговорили питання фінансової спроможності новостворених ОТГ утримувати об'єкти соціальної сфери.

Про це повідомляється на сайті Ківерцівської РДА.

Робочу нараду з головами об’єднаних територіальних громад  та майбутніх ОТГ провів 30 жовтня голова Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук. В нараді також взяли участь заступник голови РДА Яна Церкевич, начальник управління фінансів Олена Єгорушкіна, головні розпорядники коштів районного бюджету, голова Цуманської селищної ОТГ Анатолій Дорошук, голова Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк, Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов та голови рад, які планують увійти до Ківерцівської та Тростянецької ОТГ.

На порядок денний засідання було винесено ряд питань щодо делегованих повноважень новоствореним громадам у сферах освіти, культури, соціального захисту населення. Зокрема, обговорено фінансову спроможність утримували школи, бібліотеки, заклади культури та позашкілля, які перейдуть з районної комунальної власності до об’єктів спільної власності  ОТГ.

«23 грудня 2018 року вирішується доля мешканців Ківерцівської міської та Тростянецької сільської ОТГ.  Саме питання належної діяльності установ освіти, медицини та соціального обслуговування є пріоритетом при формуванні бюджетів громад, адже наразі проводяться розрахунки витрат та видатків на 2019 рік. Тож, спільна робоча нарада керівників району і ОТГ є інструментом для узгодження наявних питань», – сказав голова районної державної адміністрації Валерій Ткачук.

В ході робочої наради керівники управлінь та структурних підрозділів Ківерцівської районної державної адміністрації поінформували голів про прогнозні показники їх фінансування в умовах ОТГ

Досвідом роботи поділився голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорошук.

Децентралізація передбачає передачу управлінських функцій на місця, створення в ОТГ відповідних структурних галузевих підрозділів, дозвільних органів. 

Довідково:

Об’єднана територіальна громада – це повноцінна адміністративно-територіальна одиниця, яка функціонує незалежно від області, району чи міста. Це передбачає Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Якщо говорити простіше, ОТГ – це міні-область, керівництво якої має звикати виконувати функції, які раніше її ніколи не турбували. Саме ОТГ має забезпечити всі конституційні потреби своїх громадян: медичне обслуговування, навчання, громадський транспорт та чисте довкілля.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024