Слухачі Природничої школи побували на екскурсії в урочищі Папики

05 Листопада 2018, 11:23
Слухачі Природничої школи побували на екскурсії в урочищі Папики 3585
Слухачі Природничої школи побували на екскурсії в урочищі Папики

Слухачі обласної Природничої школи при Волинському обласному еколого-натуралістичному центрі  відвідали урочище Папики неподалік села Дерно. 

Про це повідомляється на сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» у Фейсбук.

Екскурсія відбулася 2 листопада.

Гідами-екскурсоводами були працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Нечипорук Максим, Савчук Павло, Супрунюк Микола.

Під час прогулянки протяжністю 8 км, яка тривала декілька годин, екскурсанти оглянули мальовничий лісовий масив з сосново-дубовими насадженнями. Осінній ліс вже майже скинув золоте листя, яке вкрило землю густим килимом, але ще чимало дерев милували око жовто-багряними шатами.

Також оглянули унікальний віковий п’ятистовбурний дуб, ялинники та ділянки з старими модринами, сосну віком понад 200 років, залишки фортифікацій австро-угорської армії, адже саме тут в Першу світову у 1915-16 рр. проходила лінія фронту.

Працівники парку розповідали цікави факти з життя дерев, про цінну флору і фауну, зокрема, про зубрів та про орхідеї, що зустрічаються в цьому краї, про цінність мертвої деревини, про тісний взаємозв’язок усього живого в екосистемах і важливіть збереження біоти, оповідали про події Першої світової в цій місцевості, чимало історичних фактів часів першої половини ХХ ст.

Довідка про урочище Папики:

У південній смузі Цуманської пущі біля знаходиться урочище Папики. Розташоване в межах Ківерцівського району Волинської області, на північ від села Дерно. Площа 606 га. Статус заповідного урочища надано для збереження цінного лісового масиву з дубово-сосновими насадженнями. 
Переважають дубові насадження I—II бонітету, віком до 130 років. У підліску ліщина, крушина, бузина. Масив має прямокутну форму, оскільки природний грабово-дубовий ліс, який став його основою, був ще у довоєнний час розширений висадженням культур дуба та сосни. Це здійснив хазяїн маєтку – магнат Радзивіл. Нині культури досягли 90 років і сформувались у старий ліс. Збереглися ділянки старих грабово-дубових лісів, переважно зірочникових, і дубових лісів із сосною – чорницевих; наявні старі грабово-дубові ліси рідкотравні. Як і в інших лісових масивах, тут є ділянки старих культур сосни на місці листяних лісів, в яких відновився нижній ярус граба. У лісах ур. Папики багато черешні. Флора багата та різноманітна – виявлено види з Червоної книги України – гніздівка звичайна, лілія лісова, любка зеленоквіткова. Усі вони утворюють значні популяції, особливо це стосується лілії лісової. У синузіях весняних ефемероїдів переважає, як і здебільшого в Цуманській пущі, анемона лісова. Зустрічається тут папороть голокучник дубовий. Цю невелику лісову папороть ще називають “папороть Ліннея” на честь видатного шведського натураліста. Також на узліссі в ур. Папики (Мощаницьке л-во) зростає малопоширена рослина - гвоздика стиснуточашечкова, а також регіонально рідкісна рослина — сон широколистий. Зростає багато видів лікарських росли., Багатий тваринний світ. Водиться бл. 70 видів птахів. Трапляються козулі, місцеві мешканці згадують, що раніше часто заходили зубри.

Постійними мешканцями заповідного урочища є сарна європейська, лисиця руда, куниця лісова, заєць сірий, вивірка звичайна, їжак білочеревий, кріт європейський, борсук європейський,, деякі види кажанів і гризунів. Багата орнітофауна: синиця біла, зяблик, вівчарик-ковалик, дрізд чорний, повзик, костогриз, дятел середній, вивільга, гаїчка болотяна і інші види. Серед плазунів трапляються вуж звичайний, черепаха болотяна, із земноводних найпоширеніша райка (жаба деревна). Серед багатьох видів ентомофауни урочища виявлено два, занесених у ЧКУ: бабка красуня-діва, метелик стрічкарка малинова.

В урочищі Папики є ряд цікавих історико-культурних об’єктів. Адже саме тут проходила лінія фронту в Першу світову війну в 1915-1916 рр., про що нагадують числені залишки фортифікацій австро-угорської армії – залишки окопів та бліндажів. В 1916 році вогняним вихором прокотились по цій території трагічні для Волині події Луцького прориву. Село Дерно було повністю зруйноване. Також ця місцевість була пов’язана з подіями Другої світової, зокрема з національно-визвольним рухом.

 





Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024