Муніципальна няня не позбавлятиме права на декретні виплати і відпустку

13 Листопада 2018, 11:34
Муніципальна няня не позбавлятиме права на декретні виплати і відпустку 2756
Муніципальна няня не позбавлятиме права на декретні виплати і відпустку

Декретна відпустка з 2019 року буде точно такою ж, як і весь попередній час. Зі збереженням місця на роботі та допомогою на дитину.

Жінка може перебувати у «декреті» допоки дитині не виповниться 3 роки, – повідомляють По той бік новин у Facebook.

Так само при народженні дитини жінка отримає грошову допомогу у розмірі 10 тисяч 320 гривень. А потім ще 30 тисяч 960 гривень впродовж 36 місяців (по 860 гривень щомісяця).

Тисячі користувачів поширювали інформацію, мовляв, з 2019 року декретна відпустка скасовується, а держава виділятиме тільки 1500 грн на няню для малечі. Ну і все це супроводжувалося словами «любові» про уряд та парламент, розрахунками, скільки коштує няня і як можна залишити одномісячну дитину вдома із чужою людиною. Виникали питання, чи буде покривати держава доставку грудного молока для малюків і т.п.

З 1 січня Міністерство соціальної політики запускає пілотний проект «Муніципальна няня». Він має на меті допомогти сім’ям, які користуються послугами няні і допомогти фінансово жінкам, які хочуть раніше вийти на роботу. Проте неважливо, жінка працює чи знаходиться дома у відпустці по догляду за дитиною, вона може скористатися послугами няні, з якою попередньо підписати договір і отримати невелику компенсацію за її послуги. Загалом, держава повертатиме 1500 грн в місяць. Відповідну Постанову затвердив Кабмін.

Право на відпустку по догляду за дитиною затверджене в Законі України «Про відпустки», а також у Законі України «Про загальнообов’язкове державне страхування». Закони мають вищу юридичну силу, аніж постанови, накази та рішення виконавчої влади – тобто Кабінету міністрів України, профільних міністерств, а також органів місцевого самоврядування.

Щоб скасувати декретну відпустку необхідно внести зміни в законодавство. Такі зміни можна внести тільки через Парламент. Тобто, спочатку необхідно розробити відповідний законопроект, він має пройти відповідні профільні комітети у Верховній Раді. Тоді набрати щонайменше 226 голосів народних депутатів і отримати підпис Президента України.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024