«Цього дня вони чекають на тебе» – вшануймо пам'ять жертв Голодомору

23 Листопада 2018, 14:55
85 роковини Голодомору в Україні 1743
85 роковини Голодомору в Україні

До 85 роковин Голодомору в Україні з'явилось проникливе відео «Ти приніс мені яблуко?», яким закликають у суботу вшанувати пам'ять дітей, що загинули у 1932-1933 роках.

Це другий ролик соціальної реклами до річниці Голодомору, знятий Young&Hungry Production в рамках інформаційної кампанії «Ми пам'ятаємо. Ми сильні» за підтримки Міністерства інформаційної політики та за участі УІНП і Центру досліджень визвольного руху, – пише Укрінформ.

Проникливе відео нагадує про трагедію українських дітей у 1932-1933 роках. У ньому показано тендітну дівчинку серед хлібного поля, яка тулить до грудей колоски. До дівчинки підходить хлопчик-ровесник із сьогодення і приносить їй яблуко. А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками – пам'ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору. «У цей день вони чекають на тебе», – так автори відео закликали українців у суботу прийти до пам'ятників Голодомору, щоб вшанувати 85-ті роковини геноциду.

Як зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, в роки Голодомору саме діти були найвразливішою групою і гинули одними з перших. Тому під час меморіальних заходів, які цьогоріч тривають по всьому світу до роковин Голодомору, кожного дня 85 днів символічно зачитуються імена 85-ти загиблих під час геноциду українських дітей.

До зйомок відеоролика запросили акторів із Львівського телевізійного театру «Юрашки».

«Коли ми говоримо про пам'ятник дітям-жертвам Голодомору, ми завжди бачимо щось нерухоме. І нам важко іноді уявити, що ховається за цією бронзою. Нам захотілося вдихнути життя в цю скульптуру. І спочатку справді все видається нелогічним, коли на широкому житньому полі з'являється хлопчик, одягнений по-осінньому. Але потім, коли ми переносимося на площу біля меморіалу жертвам Голодомору, все стає на свої місця», – зауважив режисер ролика Омелян Ощудляк.

Як зазначається, особливого колориту ролику додає відома «Мелодія» Мирослава Скорика.

Державний секретар МІП Артем Біденко пояснив, що цим відео ставилося за мету звернутися до нинішніх ровесників тих дітей, щоб нагадати і їм про ті часи щиро і проникливо, і водночас сказати молоді, як важливо берегти пам'ять про минуле, уміти співпереживати і відчувати свою дотичність до історії.

Щороку наприкінці листопада по всій країні вшановують пам'ять вбитих голодом у 1932-1933 роках. Ця традиція важлива не лише для пам'яті про Голодомор, але й для об'єднання нації. Гасло цьогорічної інформаційної кампанії до 85-х роковин Голодомору «Ми пам'ятаємо! Ми сильні!», а серед її візуальних образів український солдат на тлі меморіалу пам'яті жертв геноциду та свіча-куля.

24 листопада о 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома і по всьому світу запалюватимуть свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024