Свято Катерини: традиції та заборони

07 Грудня 2018, 09:35
Свято Катерини: традиції та заборони 2138
Свято Катерини: традиції та заборони

Православні християни 7 грудня відзначають День пам'яті святої великомучениці Катерини.

Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам знайти свого судженого, – пише Obozrevatel.

Історія святої Катерини

Катерина Олександрійська, яку часто називають «наречена Христова», народилася в Олександрії в сім'ї знатних і багатих городян. Її мати таємно сповідувала християнство і з раннього дитинства долучила до цього Катерину.

Після того, як дівчину похрестили, вона побачила сон, у якому сам Господь подарував їй перстень і тим самим обручив її на собі. Коли вона прокинулася, то виявила цю обручку на своїй руці.

Після цього сну, Катерина почала проповідувати християнство і ділитися своєю вірою. Римський імператор Максимін хотів спокусити дівчину, він пропонував їй багатство і славу в обмін на її любов. Але Катерина відмовилася. За це дівчину піддали тортурам, а потім стратили.

Дві частинки мощей Катерини Візантійської зберігаються в Німеччині. Частина мощей була передана в дар Єкатерининському собору.

Традиції і ворожіння на день Святої Катерини

Свята Катерина є покровителькою сім'ї та шлюбу. Тим, хто шукає кохання, необхідно в цей день сходити до церкви і помолитися перед іконою Катерини. Оскільки свято припадає на Різдвяний піст, його слід відзначити тихо і не влаштовувати гучних посиденьок.

Дівчата в цей день збираються на «вечорниці», щоб поворожити і спробувати дізнатися, хто ж стане їхнім чоловіком. Вони ламають гілки вишні та ставлять їх у воду біля ікон. Вважається, що якщо на гілках до Нового року з'являться квіти – скоро дівчина вийде заміж.

Хлопці теж ворожили на своїх наречених на вишневих гілках. Якщо на них з'являться квіти до Різдва – наречена буде скромною. Якщо вишня засихала, то дружина буде сварливою і ледачою.

Прикмети на Святої Катерини

Ясний день 7 грудня – морозна і холодна зима.

Тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).

Кола біля місяця – буде холодна погода.

Сонячні промені пучками спрямовуються догори – скоро почнеться завірюха.

День святої Катерини: що не можна робити

У день святої Катерини дівчатам не можна займатися важкою фізичною працею і рукоділлям. Також забороняється розводити багаття та вогонь у печі. Крім того, слід уникати гучних гулянь з алкоголем.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024