На Ківерцівщині на кір хворіє п'ять школярів

13 Грудня 2018, 10:01
На Ківерцівщині на кір хворіє п'ять школярів 2439
На Ківерцівщині на кір хворіє п'ять школярів

Про епідемічну ситуацію щодо кору в районі говорили на нараді при голові РДА.

Про це повідомляється на сайті Ківерцівської РДА. 

12 грудня голова Ківерцівської районної державної адміністрації Валерій Ткачук провів робочу нараду з оперативних питань у зв’язку із збільшенням випадків захворювання мешканців Ківерцівщини на кір. На нараді були заслухані посадові особи району, які відповідальні за забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, про вжиті заходи щодо профілактики виникнення епідемічних спалахів захворюваності на кір в населених пунктах району, зокрема, освітніх та соціальних закладах.

Заступник головного лікаря КП «Ківерцівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги» Олена Левасюк зазначила, що характер захворюваності не носить ознак масовості, однак враховуючи високий рівень ризику зараження населення повітряно-капельним шляхом, за своїми наслідками кір є вкрай небезпечною хворобою. За 11 місяців поточного року в районі зареєстровано 46 випадків захворювання на кір, з них 28 дітей різного віку. Станом на сьогодні є 5 хворих дітей шкільного віку на кір. Зокрема, троє у cелі Дерно, двоє – в Ківерцях.

Головний лікар КП «Ківерцівський районний центр первинної медико - санітарної допомоги» Олесь Марищук поінформував, єдиним ефективним дієвим методом попередження масової захворюваності населення на кір є проведення на рівні не менше 90% мешканців імунізації та виконання календарного плану щеплень. Особливо осіб віком до 30 років. Наразі проводяться щеплення по організаціях. Щеплено 900 дорослих. Щеплення проводяться згідно календаря щеплень.

Також на нараді було наголошено на необхідності організації епідемічного нагляду у населених пунктах та освітніх закладах, де виявлені випадки захворювання на кір упродовж 21 дня з моменту виявлення захворювання.

Помічник епідеміолога відділу Державного санітарного нагляду Ківерцівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби  у Волинській області Світлана Дубенська надала інформацію щодо інкубаційного періоду кору, що становить аж три тижні, його симптомів та лікування. Вона також вказала, що основними ризиками поширення інфекції є відмова багатьох батьків від щеплень, зрив своєчасної імунізації. А в той час хвороба нелегка – при ній фіксується 4% летальних випадків, а специфічного лікування просто не існує.

За словами медиків, на цей час проводиться робота по епідспостереженню за контактними особами у родинах хворих та навчальних колективах.

Начальник відділу освіти Микола Грибук та методист відділу Ольга Мельничук розповіли, що у школах хворі діти відсторонені від навчання, в класах та спортивних залах проводиться кварцування. Контактні особи не залучаються до загально шкільних заходів. Проводиться постійна перевірка дітей щодо симптомів хвороби.

Зазначається, що у галузі освіти буде вжито ряд додаткових заходів з протидії поширенню інфекційної хвороби, зокрема, обмежать відвідування гуртків та секцій, відмінять і заплановані масові заходи.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024