Ірина Констанкевич закликала владу «не вбивати «Волиньторф»

27 Грудня 2018, 15:30
Ірина Констанкевич 1149
Ірина Констанкевич

Стараннями держави одне з найприбутковіших підприємств області ДП «Волиньторф», – на межі повного закриття. Як наслідок, 400 працівників філій заводу лишаться без засобів існування, а область, де чимало бюджетних установ – на торф’яному паливі, – постане перед катастрофічною ситуацією. Працівники підприємства у відчаї, адже вони лишаються без гідної зарплати і можливості годувати свої родини, працюючи на власній землі. Окрім того, 80 % свого прибутку «Волиньторф» віддає державі.

У структурі «Волиньторфу» – два заводи – «Маневичіторф» і «Сойне», які мають потужності виробництва 120 тисячі тонн торфобрикетів в рік. На ліцензованих родовищах запаси складають більше 7 млн тонн торфу. Однак ще при керівництві попереднього голови ОДА Володимира Гунчика, держпідприємству не погоджували відведення земель на розробку торфу, попри існуючі ліцензії. Цю ж «політику» продовжує і нинішній голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко.

«Колись попередник Савченка (Володимир Гунчик) в присутності першого заступника міністра паливної енергетики сказав мені, мовляв, коли він накаже зупинити все виробництво, я змушений буду підкоритися, і я ж змушений буду пояснювати працівникам причину. А коли я висловив своє непогодження, він просто виставив мене за двері. І сьогодні бачу аналогічна команда є і нинішньому губернатору. Для чого? Щоб все за відпрацьованою схемою 90-х років зупинити, зробити підприємство банкрутом, потім за безцінь забрати і вершити там свої справи. І нікого не цікавить, що підприємство прибуткове, перспективне і справно сплачує податки до обласного і державного бюджетів, - каже Іван Киричик.

Іван Киричик
Іван Киричик

 

Тим часом голова Волинської ОДА Олександр Савченко 11 грудня вирішив направити на ДП «Волиньторф» правоохоронців з перевіркою, водночас запевнивши, що робитиме все для того, щоб підприємство працювало надалі і не зупинялося. І хоча ідентичні перевірки Держпраці проводилися у листопаді, і планові візити туди, згідно законодавства здійснювати ще не можна, ситуацію переграли, точніше назвали цей «рейд» інспекторським візитом…

«Савченко апелює, що на підприємстві пекельні умови праці. Я не скажу, що у нас дуже легкі умови праці. Так, основна кількість професій, які у нас є, це зі шкідливими умовами. Але ж у нас і відповідна оплата праці, є додаткові вихідні, відпустки, пільгові пенсії. Я неодноразово був за кордоном, у країнах, які є флагманами торф’яної галузі, то умови праці в них не кращі за наші. Так, можливо там трактор з кондиціонером, а в нас без. Але це єдина різниця», – розповідає директор ДП «Волиньторф».

Народні депутати, громада та працівники ДП «Волиньторф» просять владу не блокувати роботу підприємства, адже без виділення нових площ під розробку підприємство зупи ниться вже навесні 2019 року.  Про це йшлося і під час чергової сесії Волинської обласної ради 20 грудня. 

Народний депутат Ірина Констанкевич під час сесійного засідання наголосила, що в Україні лише 2 прибуткових торф’яних підприємств: «Волиньторф» і «Рівнеторф».

На думку нардепа, торф’яну галузь навмисно знищують, аби олігархи могли і далі заробляти на енергоносіях та високих тарифах для населення. Зокрема, йдеться про обленерго Дмитра Фірташа та схему «Роттердам+» Ріната Ахметова.

«В інших областях України такі підприємства уже довели до банкрутства. Наше - це 55 % торфу усієї України. Наше податки сплачує, сім’ї годує, а головне – торф є реальною альтернативою газу! Порівняйте вартість торфобрикету і газу, різниця – десятки тисяч зекономлених коштів для шкіл, садочків, лікарень. Я вважаю, що це ще одна з причин цькування підприємства, «паливна» голка, на яку нас посадила влада. Комусь вигідно, щоб українці бідніли, а фірташі, ахметови – багатіли. Сподіваюся, що жителі Маневич, Прилісного, Галузіі, Серхова..... оцінять як належить «турботу» місцевої влади про людей. «Волиньторф» прибуткове, бюджетоутворююче, наповнює бюджет новоствореної Прилісненської ОТГ. Як говорив Єжи Лєц, «кажуть «воно мертве». І вбивають його», – заявила про знищення галузі парламентар.

Ірина Констанкевич
Ірина Констанкевич

 

Депутати Волиньради звернулися до Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції щодо критичної ситуації, яка склалася на державному підприємстві «Волиньторф», через загрозу припинення господарської діяльності.

А поміж тим, зупинка торфового виробництва для області загрожує майже катастрофою. Адже практично 90 % шкіл, садочків і лікарень – на торф’яному паливі. Вичерпання запасів торфу на Маневицькому заводі означає зменшення загального виробництва на 30 тисяч тонн. Доведеться шукати якусь альтернативу цьому виду палива. А яку альтернативу на Волині можна буде знайти? Вугіллям загальну потребу не перекрити. Газ? Можливо. Але якщо сьогодні тисяча кубів газу вартує 8 тисяч гривень, то еквівалент в торфобрикеті – 2,5 тисячі гривень. Різниця космічна…

Підприємство «Волиньторф»
Підприємство «Волиньторф»

 

Дарина ТИХА

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024