Пісня об'єднує Схід і Захід: як у Ківерцях зустрічали гурт з Донбасу. ВІДЕО

30 Грудня 2018, 10:55
Пісня об'єднує Схід і Захід: як у Ківерцях зустрічали гурт з Донбасу 4278
Пісня об'єднує Схід і Захід: як у Ківерцях зустрічали гурт з Донбасу

У Ківерцях зустрічали гурт із Донбасу.

Українське коріння в східних регіонах не менш потужне, ніж на заході – це підтверджує співочий коллектив із Волновахи. Виконавці-аматори збирають власний репертуар по селах Донеччини, де люди поважного віку ще пам'ятають старовинні пісні, про це йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте також: Схід та Захід разом: зустріч аматорських колективів з Ківерець та Волновахи

Ніні Власівні майже 82, погуляти на власному весіллі так і не довелося – з чоловіком одружувалися скромно, натомість на чужих весіллях свого часу наспівалася від душі. Вона читає ледь-ледь, післявоєнні три класи – уся її грамота, але пам’ять має феноменальну. Для дослідниці українського фольклору ця жінка – справжній скарб. Секрет ясного розуму, каже бабця, простий: на сотнях весіль та поминок – ані краплі оковитої.

«Спокон віків не пила, не п’ю і не буду пить», – каже Ніна Полухіна.

Співачка Надія Бугайчук з Волині, в її хаті досі зберігають вбрання, у якому сто років тому предки йшли під вінець.

«Камізейка по-колишньому. От, сестра, от наші ще є, нам усім вона пошила. А то плюшеві піджачки колишні, то ми з комори позабирали, у кого понаходили», – розповідає жінка.

Місити тісто на весільний коровай треба було саме в такий свитці, а приправляти спеціальними піснями.

«І скільки могтиму, скільки буду співати з своєю Василівною», – каже народна співачка Ольга Свердюк

Здається, що ці жінки – сусідки. Насправді ж між будинками бабусь півтори тисячі кілометрів. Надія й Ольга безвиїзно живуть у Домашеві на Волині, а баба Ніна жодного разу не полишала рідного села Вільне на Донеччині. Але Схід і Захід поміряють голосами і почують одне одного – гурт з Донбасу їде на Волинь. Тут у містечку Ківерці гурт «Толока» при повному параді зустрічає гостей. 

Жінки радо спілкуються про народний одяг і пісні. За мотивами вишивок, кажуть, можна читати географію України, так само видає походження спів, його ритм і мелодика. Для того, щоб почути спільний спів колективів із Волині та Донбасу, їх привезли до Луцького замку – це надихаюче красиво, а також знаково. І спільна пісенна українська душа довела, що нікуди не дівається століттями – той самий глибинний код, який зшиває схід та захід, в унісон, без жодної фальші. 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром