У Ківерцях юні натуралісти дбають про пернатих друзів

07 Січня 2019, 15:30
У Ківерцях юні натуралісти дбають про пернатих друзів 2964
У Ківерцях юні натуралісти дбають про пернатих друзів

Дбати про пернатих взимку – основне завдання юннатів Ківерцівського районного центру еколого-натуралістичної творчості.

Про це повідомляється на сайті Ківерцівської РДА.

Вихованці гуртка «Природа рідного краю», «Юні зоологи» та «Юні орнітологи» є активними учасниками Всеукраїнської природоохоронної акції «Годівничка», яка проводиться з метою виховання ціннісного ставлення до біорізноманіття, проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження орнітофауни. У ході акції гуртківці знайомляться з видовим різноманіттям зимуючих птахів нашої місцевості; отримують знання з біології птахів, аспектів їх підгодівлі; оволодівають методиками визначення, спостереження та обліку зимуючих птахів; розвивають гуманне ставлення до птахів, бажання їх охорони.

У центрі еколого-натуралістичної творчості провели майстер-клас з виготовлення оригінальної годівнички для птахів. Багато нового і цікавого про зимуючих птахів рідного краю дізнались вихованці переглянувши презентацію «Птахи взимку», ознайомились з основними правилами виготовлення годівниць для птахів, дізнались як правильно підгодовувати птахів, що можна покласти у годівничку. Юннати виготовили годівниці з підручних матеріалів: пакетів з під соку, молока, пластикових пляшок, пласкі годівниці (з картону, клею з муки та води і сухої зернової суміші), годівниці автомати, які з допомогою педагогів розвісили на території центру у дендропарку, насипали в них корм і через деякий час вже спостерігали за першими горобчиками, які прилетіли на розвідку. Вихованці активно слідкують за наявністю їжі в годівничках, бо знають, що корм потрібно класти щодня і бажано в однаковий час. Це допоможе врятувати пташок від загибелі і сконцентрувати їх в одному місці.

Для підгодівлі птахів гуртківці використовують насіння соняшника, дині, проса, конопель, вівса. З великим задоволенням птахи поїдають пшеничні зерна, насіння кавуна, гарбуза. Уже стало традицією в Ківерцівському районному центрі еколого-натуралістичної творчості прикрашати ялинку для птахів. На ялинку чи невелике деревце юннати розвішують качани кукурудзи, яблука, намисто з гарбузового насіння, гілочки калини, горобини, білий хліб, шматочки несоленого сала. Така ялинка-годівничка до смаку всім птахам.

Юннати проводять спостереження за птахами, які прилітають на годівнички, готують фотовиставки, беруть участь у конкурсі малюнків «Хто прилетів на годівничку», виготовленні буклетів «Чому потрібно оберігати зимуючих птахів».

В рамках природоохоронної акції  «Годівничка» відбулася зустріч юннатів з працівниками Ківерцівського НПП «Цуманська пуща».  Діти  переглянули цікавий  фільм про зимуючих птахів  краю, особливості підгодівлі птахів взимку.

Орнітологи центру закликають всіх допомогти вижити в голодний і холодний час птахам, які взимку не залишають рідний край. 

Довідково

Для птахів зима важка пора. Вони страждають від холоду і голоду. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками і деревами, забирається і під густе пір’ячко. Важко всидіти маленьким пташкам і на землі, і на гілці, холонуть лапки. Щоб зігрітися, треба їм стрибати, літати, шукають вони де сховатися від холоду.

Зима лютує. То мороз розгуляється, то замете буревій. Найгірше, коли після денної відлиги вдарить вночі мороз і заморозить зверху сніг. Таке крижане покриття зверху на снігу тверде, слизьке, його не розбити ні слабкими лапками, ні дзьобом. Як птахам дістати з під льоду їжу: траву, зернятка. Адже добре відомо: хто ситий, тому холод не страшний. Процес травлення в птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі. Взимку, не встигнувши протягом короткого дня добути собі необхідну кількість поживи, птахи залишаються на ніч напівголодними і, не дочекавшись дня, гинуть.  Згідно зі статистичними даними у суворі зими з 10 великих синиць виживає 1-2. В наших силах врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і всю зиму підгодовувати їх. Підгодівля сприяє не лише виживанню, а й подальшому розселенню і гніздуванню птахів на даній території.

 




Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024