Відома акторка з Ківерець на ретросвітлинах

11 Січня 2019, 10:17
Ольга Бєльська 3001
Ольга Бєльська

У січні 2019 року в Луцьку стартує новий цікавий проект під назвою «(Не)відомі волиняни», в рамках якого проведуть публічні лекції про цікавих особистостей, які пов’язані з Волинню.

Під час однієї із таких лекцій мова піде про талановиту акторку, яка була родом із Ківерець – Ольгу Бєльську.

Майбутня акторка народилась в Ківерцях 4 грудня 1922 року в родині Сороколетових. У шістнадцятирічному віці Ольга Сороколетова стала студенткою театрального факультету Державного інституту театрального мистецтва в місті Варшаві. Потім була війна, довелося на час припинити навчання.

Все життя акторку супроводжував її чоловік та відомий польський актор Ольгерд Скригайло-Яцевич, старший від неї на сім років. В акторському середовищі Ольгерда називали «королем моди» міжвоєнної Варшави. Крім театру, Ольга Бєльська успішно зіграла кілька ролей в кіно. Відома ківерчанка у віці 73 років трагічно загинула 25 липня 1996 року на Зеґжинському озері.

Акторка до останніх своїх днів життя провела на сцені і навіть в пенсійному віці відрізнялась своїм відчуттям самокритичності та реальності. Після дебюту була роль Марії в «Вечорі трьох королів» Шекспіра.

Більше невідомих фактів про волинянку із Ківерець розкажемо під час одного із заходів, який буде присвячений режисерам, акторам та сценаристам, родом із Волині. На сьогодні ми підготували фотопідбірку ретро світлини із Ольгою Бєльською, які були зроблені під час театральних постановок та зйомок в кіно.

Перша лекція про волинян, орієнтовна запланована на 20-ті числа січня. Заходи будуть проходити в луцькій книгарні «Є» по вулиці Лесі Українки. Отож слідкуйте за анонсами, в невдовзі буде опублікована перша тема та час проведення заходу.









Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Джерело фото: http://encyklopediateatru.pl

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39