Ірина Констанкевич – співавтор законопроекту, який позбавить черг на прийом у дитсадки

19 Лютого 2019, 14:30
Ірина Констанкевич 1906
Ірина Констанкевич

Ухвалення парламентом законопроекту № 9118 «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо обов’язковості будівництва об’єктів громадського обслуговування населення соціальної сфери) назавжди вирішить проблему доступності соціальних закладів. Про це під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти заявила народний депутат від УКРОПу та співавтор документа, до розробки якого долучилися 23 народні депутатки, Ірина Констанкевич.

За її словами, йдеться зокрема про питання черг у дитячих садках, переповненості класів та відсутності поліклінік у зоні пішої доступності від будинків.

«Законопроект покликаний вирішити проблему довжелезних черг у дитсадках, переповненості класів у школах та відсутності поліклінік у зоні пішої доступності від будинку. Збудовані соціальні об’єкти можуть бути різної форми власності. Це питання вирішуватиме замовник будівництва та місцева влада на етапі отримання даних щодо містобудівних умов та обмежень або під час укладання договору щодо пайової участі», – пояснила вона.

За словами Ірини Констанкевич, у разі ухвалення документа містобудівні умови та обмеження, що видаються при комплексній забудові, міститимуть перелік техніко-економічних показників об’єктів соціальної сфери, які забудовник зобов’язаний передбачити. При цьому відсутність поліклінік чи освітніх закладів при зведенні ЖК стане для Держархбудінспекції підставою відмовити у видачі сертифікату готовності об’єкта.

«Ми прогнозуємо, що реалізація закону приведе до зростання соціальної відповідальності забудовників та появи в сучасних ЖК таких соціальних об’єктів, як школи, дитсадки, поліклініки. Реалізується пішохідна доступність цих об’єктів для мешканців, розвантаження найближчих старих шкіл, дошкільних закладів та лікарень. Також зросте якість освітніх і медичних послуг за рахунок зменшення кількості бажаючих їх отримати», – зазначила Ірина Констанкевич.

Водночас народний депутат уточнила, що наразі в Україні має місце дефіцит дитячих садків та шкіл через їхню переповненість. Так, за даними Кабміну, 65 тисяч дітей не можуть потрапити до дошкільних навчальних закладів.

«У групах, де має бути до 20 дітей, навчається 40. Темпи будівництва об’єктів соціальної інфраструктури – нижчі за темпи зведення житлової нерухомості в середньому на 17%», – підкреслила представниця УКРОПу.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024