У Жидичині священик УПЦ МП відсудив собі будинок, який йому надала громада

22 Лютого 2019, 10:49
Хата біля Свято-Миколаївського храму у селі Жидичин 4799
Хата біля Свято-Миколаївського храму у селі Жидичин

У селі Жидичин Ківерцівського району місцевий священик відсудив собі хату, яка належала громаді.

Колишній настоятель Свято-Миколаївського храму Володимир Гелета живе у цьому будинку з 1989 року, однак майже два роки тому помешкання перейшло у його власність.

Про це йдеться у газеті «Завтра» – часописі, який видається у Жидичині. Номер з цією інформацією поширювався у селі напередодні зборів про перехід релігійної громади до ПЦУ, які відбулися 17 лютого, – пише «Перший».

 

Протоієрей Володимир Гелета, фото Волинської єпархії УПЦ МП
Протоієрей Володимир Гелета, фото Волинської єпархії УПЦ МП

 

СВЯЩЕНИК ЖИВЕ У БУДИНКУ 30 РОКІВ 

Згідно з рішенням виконкому Ківерцівської районної Ради народних депутатів від 09.03.1989 року, житловий будинок на вулиці Ковельській у селі Жидичин належить церковній громаді. Зводили хату для священика тоді чи не усім селом.

«Ще досі в окремих будинках лунають спогади про те, як мешканці села за власні кошти купували цеглу і встановлювали крокви, мурували і робили все можливе, щоб розвивати церковне майно», – йдеться у газеті.

Попри те, що будинок належить громаді, 3 березня 2017 року Ківерцівський районний суд визнав за Володимиром Гелетою право власності на нього. Представників громади тоді на суд не покликали.

СУД БЕЗ ВІДПОВІДАЧА

Колишня очільниця Жидичинської сільської ради Юлія Дащук, під час каденції якої було ухвалене це судове рішення, каже, що сільська рада рішень чи дозволів на приватизацію будинку не видавала. Більше того – сама екс-посадовиця дізналась про це рішення суду лише зараз.

Адвокат Юрій Бондарук каже, що рішення про передачу будинку священику ухвалене незаконно, бо не врахована думка тепер вже колишнього власника майна – громади. Хоча, це помешкання – фактично службове і надавалось духівнику на час його роботи.

«На судове засідання позивач не з’явився, але подав заяву про те, що свій позов підтримує і просить розглядати його без нього. Натомість відповідача не було, хоча його начебто повідомили. Думаю, повідомлення отримав сам священик, бо працівники суду могли вважати його головою церковної громади», – зазначає юрист.

«Він мав би це зробити в інший спосіб – зібрати громаду, ініціювати голосування і почути думку селян, але священик зробив хитріше – просто подав позов і нікому нічого не кажучи, виграв його», – каже адвокат.

З його слів, громада подаватиме заяву про перегляд заочного рішення суду.

Журналісти звернулися за коментарем до протоієрея Володимира Гелети. Однак він обмежився лише однією фразою: «В мене є своя релігійна громада, яка дала дозвіл на це все. Будьте здорові».

Читайте також: У Жидичині проголосували за перехід до ПЦУ




Коментарі
22 Лютого 2019, 13:09
Невже шкода, священнику, який стільки років відслужив у храмі, віддати будинок ?
23 Лютого 2019, 17:12
А вiн служив громадi? Якби він служив громаді, то вони не переходили б ПЦУ.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024