Волинь напередодні Другої світової війни православним П’ємонтом, – історик

08 Березня 2019, 12:35
Літерату для богослужінь українською мовою з села Годомичі Маневицького району 1248 Джерело: Фото Олени Лівіцької
Літерату для богослужінь українською мовою з села Годомичі Маневицького району

Напередодні Другої світової війни церковне життя Західної України дуже відрізнялось від того, що було на території, окупованій СРСР. Так, у той час, коли на Волині діяло майже 700 парафій, на весь Радянський Союз їх залишилось лише близько сотні.

Про це в ефірі проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані»  розповів кандидат історичних наук Андрій Смирнов, повідомляє ІА ZIK.

Він розповів: напередодні Другої світової війни церковна ситуація у Радянській Україні дуже відрізнялась від тієї, що було на західноукраїнських землях.

«У Радянській Україні церква була майже знищена. Напередодні Другої світової війни на весь Радянський Союз залишилось лише чотири правлячих архієреї і близько сотні парафій», – розповів Смирнов.

Тоді як, за його словами, у той час на Волині існувала Польська автокефальна православна церква.

«Волинська єпархія була найбільшою – майже 700 парафій. Там було і два правлячі єпископи-українці, відбувались серйозні українізаційні процеси. На мою думку, Волинь стала православним П’ємонтом, яка, власне, і дозволила потім започаткувати автокефальний рух в роки німецької окупації», – підкреслив історик.

Читайте також: Як церква села Годомичі при Сталіні була осередком української культури

Натомість, за його словами, на тій частині України, яка перебувала під радянської окупацією, були обласні центри без жодного храму.

У свою чергу доктор історичних наук Ірина Преловська додала: на Київщині у 1939 році було зареєстровано лише два православні храми, які мали право «існувати і служити», та одного діючого священика.

«У 1939-му деякі діячі Української автокефальної православної церкви уже відсиділи терміни ув’язнення, дехто і повторно. Можу навести приклад регента народного хору Великого Софійського собору Дмитра Ходзицького. На світлинах 20-х років це гарний дядько із чорними чумацьким вусами. Та на фото, коли він звільнився після 39-го року, у нього вибиті зуби, майже не було волосся, а пальто явно підібране десь на смітнику», – підкреслила Ірина Преловська.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Контстантинополь скасував дію Синодального листа від 1686 року, яким, фактично, Київську митрополію підпорядкували Московському патріархату. Згодом 6 січня Православна церква України отримала Томос про автокефалію. 

Повна версія програми тут: 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024