Перехід у ПЦУ в Клепачеві: версія Московського патріархату

10 Березня 2019, 14:20
Свято-Іллінський храм 2821
Свято-Іллінський храм

У Волинській єпархії УПЦ МП перехід Свято-Іллінської церкви у Клепачеві до складу Православної церкви України назвали «захопленням приміщення».

Головним аргументом, на думку церковників, є той факт, що «попри заяви про внесення змін у юридичну особу громади та реєстрацію нового статуту, про що заявляли прихильники ПЦУ, у ЄДР усі дані було збережено саме за громадою УПЦ», – пишуть у матеріалі «Парафію УПЦ в селі Клепачів «перевели» у ПЦУ без зміни керівника громади у реєстрі» на сайті Волинської єпархії. .

«9 березня до настоятеля храму протоієрея Володимира Тихонюка пожалували ініціатори «переходу до ПЦУ», котрі знову намагались переконати його зрадити священицькій присязі та перейти до їхньої організації», – інтерпретують у Московському патріархаті.

Як переповідають на сайті Волинської єпархії УПЦ МП, отець Володимир заявив, що своїй вірі він не зрадить і разом з трьома десятками прихильників молитиметься в облаштованому для цього приміщенні.

«Пізніше отець Володимир перевірив дані громади у реєстрі та побачив, що попри заяви про внесення змін у юридичну особу громади та реєстрацію нового статуту, про що заявляли прихильники ПЦУ, у ЄДР усі дані було збережено саме за громадою УПЦ. Також був зачитаний «указ» про призначення у Клепачів представника УПЦ КП з сусіднього села – Романа Мойсея, брата загиблого на Майдані Василя Мойсея. Необхідно зазначити, що свій власний приход отець Роман не перевів у ПЦУ, втім, це було зроблено з приходом УПЦ у Клепачеві», – йдеться на сайті Волинської єпархії УПЦ МП.

Нагадаємо, що 17 лютого 2019 року віряни Іллінського храму в селі Клепачів проголосували за перехід з Московського Патріархату до Православної церкви України. 3 березня церкву опечатали, тому що настоятель відмовився віддавати ключі. 7 березня громада отримала нову редакцію Статуту. Так, після офіційної реєстрації у складі ПЦУ, 9 березня клепачівці знову просили отця Володимира віддати ключі від храму, а коли священик відмовився, вирішили замінити замки і розпочати інвентаризацію майна.

Читайте також: Жителі села Клепачів підтримали перехід до ПЦУ

Зі слів настоятеля, один з гостей, людина, котра взагалі проживає у Липинах Луцького району, а не у Клепачеві, де тільки має дачу, представився йому як «уповноважений релігійної громади». У священика вимагали ключі від храму, він відмовився і закрив двері будинку. Пізніше отець Володимир перевірив дані громади у реєстрі та побачив, що попри заяви про внесення змін у юридичну особу громади та реєстрацію нового статуту, про що заявляли прихильники ПЦУ, у ЄДР усі дані було збережено саме за громадою УПЦ.

Тим часом біля храму оголосили, що зрізатимуть замки. Також був зачитаний «указ» про призначення у Клепачів представника УПЦ КП з сусіднього села – Романа Мойсея, брата загиблого на Майдані Василя Мойсея.

Читайте також: У Клепачеві настоятелем призначили брата Героя Небесної сотні. ФОТО

Необхідно зазначити, що свій власний приход отець Роман не перевів у ПЦУ, втім, це було зроблено з приходом УПЦ у Клепачеві. На дверях храму поміняли замки та оголосили, що надалі тут правитиме вже новий настоятель. Зі слів отця Володимира, прихожани УПЦ залишаються з ним, це як мінімум тридцять чоловік, які надалі молитимуться в облаштованому для цього приміщенні.

Коментарі
11 Березня 2019, 16:38
Так званий "отець" Володимир ще той самодур, не три десятки, а десяток максимум. Де буде проводити зібрання своєї секти цей горе-священник, який спочатку говорив що перейде в ПЦУ, мало кого хвилює. Він явно себе переоцінює
15 Березня 2019, 00:37
Зі святині зал засідань влаштували
15 Березня 2019, 00:40
І до речі горе священик, той що отець Володимир, своїми руками той храм будував, і людям допомагав, ніколи не відмовляв. Зі своєї кишені образи купував, будьте такі ласкаві, поверніть тепер людині витрачені кошти.
15 Березня 2019, 17:26
Кошти ще порахувати треба, скільки лишилось після цього діяча в касі церкви, яку будували усім селом за наші гроші а не попа! І на образи і на розпис давали хто скільки міг з кожної сім'ї. Піп - найманий працівник, який не виконав свій обов'язок. Може йому ще хату добудувати? Чи взяти гроші за роки проживання в будинку який громаді належить?
15 Березня 2019, 17:33
Якраз Володимир хотів засідання в церкві проводити, на хрестах клявся, збори ж провели в школі, куди він відмовився зайти бо побачив кількість людей і злякався. Тепер воду мутить, то котла йому віддайте, то чашу покійного Ніфонта свиснув бо то мовляв особисто йому подарунок а не церкві. Я б на його місці шукав інше місце для проживання. Після того що він намолов язиком тут буде йому некомфортно
16 Березня 2019, 01:54
За скільки часу наш теперішній отець стане поганим?
18 Березня 2019, 17:13
Дивлячись що то буде за людина, якщо нормальний то і лишиться хорошим
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024