Великий піст 2019: правила дотримання та історія

13 Березня 2019, 11:33
Велиий Піст 1126
Велиий Піст

Великодній піст є найсуворішим та найголовнішим постом, у період якого варто утримуватися від веселощів, радощів і приділити час на духовний розвиток.

Початок Великого посту в 2019 році принадає на понеділок 11 березня, а завершиться він в суботу, 27 квітня. Великдень християни відзначатимуть 28 квітня, – інформує 24 телеканал. 

Загальна тривалість Великого посту становить 48 днів. Розпочинає піст Чотиридесятниця (перші сорок днів), а закінчує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем). Великий піст починається за сім тижнів до Христового Воскресіння.

Ті люди, які хочуть дотримуватися Великого посту, повинні вивчити загальні рекомендації, зберегти список заборонених продуктів та страв, а також вияснити, що можна вживати кожного дня. 

Великий піст потрібен кожному для того, щоб очиститися від гріхів і приготувати свою душу до світлого свята. Упродовж усього посту людина повинна відмовитися від їжі в пам'ять про сорокаденний піст Ісуса. Упродовж сорока днів християни повинні відмовлятися від розваг і задоволень, присвячуючи час самопізнанню і молитвам.

Історія Великого посту

Церква встановила Великий піст в пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовляв собі в їжі. Час Великого посту потрібен для роздумів. Під час нього християни згадують, що Господь був відданий своїм учням і був розіп'ятий на хресті. Після оплакання Богородицею Дівою Ісуса Христа поклали в труну, але на третій день він воскрес із мертвих.

Перший день Великого посту називається Чистим понеділком, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. У давнину цього тижня їли гриби, квашення, солонощі і рибу. Другий тиждень посту називався Другою седмицею. Цього тижня дівчата починали вишивати перлами свій майбутній вінчальний одяг.

Третій і четвертий тиждень посту називається Хрестопоклонним. У четвер пекли з пісного тіста "хрести" з родзинками посередині. Через те, що на хресті прийняв смерть Ісус Христос заради порятунку людей, хрест став особливо шанованим. В давнину хрести прикрашали перлинами і носили на шовкових шнурках.

П'ятий тиждень посту називається Похвальною седмицею. Шостий тиждень – Вербна неділя, а субота у Вербну неділю Великого посту називається Лазаревою суботою. Назвали цей день на честь Лазаря – брата Марфи та Марії, якого воскресив з мертвих Ісус Христос.

Правила дотримання Великого посту

  • Перед початком посту обов’язково треба посповідатися і причаститися.
  • Протягом 48 днів посту дотримуйтеся повної відмови від їжі тваринного походження та м’яса.
  • Під час посту треба допомагати людям.
  • Не влаштовуйте гучні вечірки.
  • Обмежте свої шкідливі звички. У Великий піст забудьте про вживання спиртних напоїв і відмовтеся від куріння.
  • Кожну неділю йдіть до церкви на літургії та щодня присвячуйте час молитвам.
  • Стримуйте себе у тілесних втіхах. 
  • Не конфліктуйте та не сваріться з колегами, друзями чи близькими. 
  • Не тримайте ні на кого злість та не думайте про погане. 
  • Позбудьтеся заздрощів та не брешіть. Будьте чесними з собою та оточуючими людьми. 

Закінчується піст у неділю, 28 квітня. У світле свято Христового Воскресіння можна вживати будь-які страви та продукти, однак до звичного раціону треба повертатися дуже ретельно. Звичні продукти в меню рекомендується додавати поступово, невеликими порціями. Таким чином ви вбережете організм від переїдання і зробите піст корисним для фізичного здоров'я та духовного розвитку.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024