Жидичинську церкву генерально підготувати до Великого посту. ФОТО

11 Березня 2019, 14:43
Жидичинську церкву генерально підготувати до Великого посту. 3643
Жидичинську церкву генерально підготувати до Великого посту.

Прихожани Свято-Миколаївському храму взялися наводити лад у святині. Розпочали з генерального прибирання у суботу 9 березня, але у планах пошук меценатів, які допоможуть провести серйозний ремонт пам’ятки архітектури XVIII століття.

«Скоро піст, тому потрібно наводити порядок, як в державі так і в громаді, і церкві. Чимало жителів Жидичина прийшли до храму щоб навести тут порядок, оскільки у святині вже досить давно не робили генеральне прибирання», — стверджує житель села Олег Данкевич.



 

Разом із дорослими над поліпшенням благоустрою храму трудилася й молодь.

Варто зазначити, що донедавна у селі поряд функціонували монастир, який знаходився у підпорядкуванні УПЦ КП, та церква – УПЦ МП.

Дві святині майже тридцять років були розділені парканом, який місцеві охрестили «берлінською стіною». Нещодавно цей паркан релігійного розбрату знищили самі жидичани разом з братією монастиря.

1

 

Наразі Свято-Миколаївський храм перебуває у поганому стані та потребує реставрації. Як розповів новий настоятель церкви отець Роман Вонсіцький, громада починає пошук меценатів, які допоможуть провести доровартісні роботи з реконструкції.
Намісник монастиря Костянтин Марченко проанонсував, що влітку у храмі планують вперше за 25 років відремонтують дах.

«Коли ми говоримо про якісь глобальні речі, що хочемо навести лад у своїй країні, громаді, необхідно завжди починати з себе. Після того, як значна частина громади села об’єдналася та приєдналася до складу ПЦУ, ми вирішили наводити лад у громаді зі свого храму», —пояснив архімандрит Костянтин Марченко.

Місцеві жителі вирішили також облагородити територію навколо храму. Для цього висадили нові ялинки та свіжі квіти.
 

«Два тижні тому громада об’єдналася і зараз всі люди зібралися щоб привести територію навколо храму до ладу. Всі надзвичайно позитивно налаштовані і хочуть, щоб люди з хорошим серцем, з чистою душею вступали в піст, належним чином його проводили, а потім зустрічали світле Христове Воскресіння», — сказала жителька села Віра Федик.





Жителі села радіють, що святиня приєдналася до складу Православної церкви України та  щиро вірять у те, що в майбутньому до Свято-Миколаївського храму приїздитимуть віряни не лише з Волині, а й з інших країн.


«Сьогодні, долучившись до прибирання Свято-Миколаївського храму, релігійна громада ПЦУ знову показала, як гуртом в атмосфері любові та злагоді можна створювати своє майбутнє і майбутнє нашої країни. Впевнена, що нове покоління буде гордитись своїми пращурами, котрі обрали Українську Церкву, незалежну від Москви. Хочеться, щоб очищення храму стало символічним очищенням душі вірян від тривог, сумнівів і ненависті. Храм відкритий для тих, хто приходить з щирою молитвою, в часи смутку просити Божої втіхи або ж дякувати Господу за радісні дари. В храмі стало світліше також завдяки чудовій громаді , яка наповнила його своєю любов'ю і духовністю. Вкотре мене переповнює неймовірна гордість за моїх жидичанців», — говорить жителька села Леся Мельникова.

Прибирання святині, яке  розпочалося у післяобідню пору тривало до пізнього вечора.

«Я щиро радію об’єднанню та пробудженню наших жидичинців. Вже так втомили нас «кононічним- неканонічним», «правильним-неправильним». Хочеться, щоб не було роз’єднання, а було єдине бажання робити цей світ кращим, спільно молитись та радіти кожному дню. Вірю в мудрість моїх жидичинців», – підсумувала жителька села Ольга Бондарук.










1


 

Журналіст:Дмитро ЗІНЮК

Фото: Юлія Коцюба

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024