Як на Ківерцівщині поліція порушує права неповнолітніх

12 Березня 2019, 12:21
1934

На Волині виявили порушення прав неповнолітніх при застосування до них заходів, пов’язаних із обмеженням особистої свободи.

Органи прокуратури Волині вивчили стан додержання в області вимог закону та прав неповнолітніх при застосуванні до них у справах про адміністративні правопорушення заходів, пов’язаних із обмеженням особистої свободи, – повідомляють у прес-службі відомства.

Упродовж 2018 року в області склали 432 протоколи про вчинення неповнолітніми адміністративних правопорушень (380 з них – територіальними підрозділами органів Національної поліції, понад 70% і з них – протоколи про розпивання підлітками спиртних напоїв або про появу у стані сп’яніння у громадських місцях, куріння у заборонених місцях).

При цьому прокурори встановили низку порушень адміністративного законодавства та прав неповнолітніх при притягненні їх до адміністративної відповідальності.

Зокрема, іноді працівники поліції складають протоколи стосовно підлітків, які на момент вчинення правопорушення не досягли 16-річного віку, з якого настає адміністративна відповідальність (Іваничівський, Нововолинський, Любомльський та Ратнівський відділи поліції).

Виявили порушення вимог чинного законодавства щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, вчинені неповнолітніми, виключно у судовому порядку.

Поширеними є випадки порушення прав неповнолітніх внаслідок складання протоколів про адміністративні правопорушення за відсутності події чи складу правопорушення, неналежного оформлення матеріалів адміністративних справ та відсутності доказів на підтвердження вини.

Окрім того, працівники поліції не завжди забезпечують своєчасне направлення протоколів про адміністративні правопорушення, вчинені неповнолітніми, для розгляду до суду, внаслідок чого суди обґрунтовано приймають рішення про закриття відповідних проваджень і неповнолітні правопорушники уникають передбаченої відповідальності. Такі випадки допускалися працівниками Любешівського, Луцького, Ківерцівського відділів поліції.

Прокуратурою області також встановлено, що у спеціальних приміщеннях Державної прикордонної служби України, які не пристосовані для тривалого перебування  неповнолітніх, з вересня 2018 року утримували двох затриманих неповнолітніх  громадян Республіки Бангладеш.

Після втручання прокурорів та внесення документів реагування неповнолітні були поміщені до Волинського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, де їм буде забезпечено право на освіту, дозвілля тощо.

Не у повній мірі відповідає вимогам Закону діяльність органів поліції в частині проведення індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми, які перебували на обліку поліції та повторно вчинили адміністративні правопорушення.

Зокрема, упродовж 2018 року п'ятеро неповнолітніх, які перебували на обліку в органах поліції у зв'язку із вчиненням кримінальних та адміністративних правопорушень, повторно вчинили 12 адміністративних правопорушень (Іваничівський, Нововолинський, Шацький та Рожищенський відділи поліції).

На усунення виявлених порушень законодавства прокуратурою області внесено шість вказівок (чотири з них – в органи поліції), в органи місцевого самоврядування скеровано вісім листів. Наразі ці документи перебувають на розгляді.

Стан додержання на Волині вимог закону та прав неповнолітніх при застосуванні до них у справах про адміністративні правопорушення заходів, пов’язаних із обмеженням особистої свободи, постійно перебуває на контролі у прокуратурі області.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024