Реалії ківерцівського села: шість кубиків «Лего» для першокласників і закритий ФАП

13 Березня 2019, 15:35
Шысть кубиків Лего отримало село Метельне у рамках програми «Нової української школи» 4708
Шысть кубиків Лего отримало село Метельне у рамках програми «Нової української школи»

Першокласники школи села Метельне, що у Ківерцівському районі, отримали від держави 6 кубиків Лего у рамках програми «Нової української школи».

Про це під час нещодавнього візиту до Ківерцівського району дізналась народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич, яка побувала і у селі Метельне, оглянула школу, садочок, ФАП. Дошкільний начальний заклад розташований у двох корпусах. Відвідують садочок 24 вихованці, серед яких десять дітей із сусіднього села Личани.


 

Завідувачка дитсадка Ольга Роговська розповідає, що вони своїм маленьким колективом роблять все для того, аби дітям тут було зручно, однак вистачає і проблем, адже місця катастрофічно бракує, немає актового залу, тож щоб провести свято доводиться виносити меблі із однієї кімнати. Та попри все працівники цього дошкільного навчального закладу не втрачають ентузіазму і щиро вірять, що все буде гаразд, а їх маленькі вихованці – це інвестиція у майбутнє.

1



 

У місцевій початковій школі навчається 20 дітей, а приміщення школи на 540 квадратних метрів, яке нічим опалювати. У першому класі за програмою «Нової української школи» навчається лише два учні. Однак НУШ тут залишається тільки мрією, адже все що отримали ці дітки – це шість кубиків «LEGO». Ні парт, ні ноутбука, одним словом нічого. Це неабияк обурило народного депутата Ірину Констанкевич, яка переконана, що ці двоє діток нічим не відрізняються від інших і держава зобов’язана була забезпечити їх всім необхідним.



 

Місцевий ФАП теж на межі виживання. Про нову медичну реформу тут не знають, але вже незабаром можуть відчути. Сімейний лікар Наталія Слива бідкається, що працювати доводиться тільки на власному ентузіазмі, та ще й до всього обіцяють скоротити медичну сестру, тож як доведеться справлятися поки не знає. До слова, у сусідньому селі Личани ФАПу взагалі немає. Тамтешня медичка звільнилася, адже протягом кількох років ФАП працював тільки завдяки її ентузіазму, однак більше не сила стало терпіти.

У підсумку сотні жителів лишилися без медичної допомоги, серед яких 8 немовлят, народження яких навіть не зафіксовано медичною документацією. Через відсутність медичної допомоги личанці змушені їздити до сусіднього села Олика, однак і тут не без пригод, адже є проблема із автобусним сполученням, тож потрапивши до лікарні зранку, потім доводиться чекати до обіду, аби добратися назад.  «Була у нас медичка, яка 40 років пропрацювала, носила з дому дрова щоб натопити ФАП, однак і її терпінню прийшов кінець, ми у відчаї, не знаємо як далі жити»,– бідкаються люди. Нардеп взяла це питання на особистий контроль.




 

Тож допоки із високих чиновницьких кабінетах розповідають які успішні реформи, то у волинських селах все з точністю до навпаки, адже реформа успішна тоді, коли люди відчувають на собі ці зміни, як позитив.

Коментарі
14 Березня 2019, 15:03
Парти і ноутбуки для 2 дітей?????
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024