Ірина Констанкевич проінспектувала пункт утримання нелегальних мігрантів

29 Березня 2019, 15:27
2223

Днями під час візиту до Ківерцівського району народний депутат Ірина Констанкевич побувала у пункті тимчасового перебування іноземців, що у селі Журавичі. Сьогодні тут перебуває 111 людей із різних країн світу, найбільше з Афганістану, Бангладешу, Індії. Умови перебування більш як задовільні: у приміщеннях сучасний ремонт, проведена реконструкція водопостачання та теплопостачання.

 «Пункт передбачений для утримання 165 іноземців одночасно. Згідно законодавства, термін перебування – до року. Якщо не ідентифікували і не змогли видворити, то ми їх випускаємо. Були випадки, коли людина потрапляла до нас повторно і кожного разу надавала про себе інші дані. Хоча, зазвичай, іноземці зацікавлені у співпраці з нами», – розповідає  директор пункту Валерій Демчук.

При поступленні до пункту іноземці проходять через приймальне відділення, потім санітарно-побутові кімнати та обстеження лікаря, а вже далі їх поселяють в гуртожиток. Попри такі запобіжні заходи, як колючий дріт, високі паркани тощо спроби самовільно покинути притулок були.

Однак у більшості випадків мешканці притулку покидають його лише тоді, коли спливає термін. Поки ж вони вчаться говорити українською, дивляться телевізор, отримують психологічну і правову допомогу, займаються спортом, навіть акції протесту організовують. 

Харчуються нелегали у їдальні, тричі на день. У меню, як пояснив Валерій Демчук, ‒ стандартні страви, але з урахуванням етнічних особливостей споживання їжі. Індусам, наприклад, не пропонують яловичини, а мусульманам – свинини.

Валерій Демчук розповів, що більшість «нелегалів», які покидають притулок, оселяються в Україні й через певний проміжок часу знов намагаються потрапити до країн ЄС. Когось вчергове затримають прикордонники й відправлять знову до притулку, інші живуть в Україні. Посадовець стверджує, що у певних містах уже є місця компактного проживання представників тих чи інших держав. Так, сомалійці оселяються у Вінниці, а афганці – в Одесі.

Народний депутат Ірина Констанкевич оглянула приміщення закладу, поспілкувалася з персоналом та мігрантами.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024