Як у Ківерцівському районі заготовляють березовий сік. ВІДЕО

31 Березня 2019, 10:10
1734

За цей сезон волинські лісівники планують заготовити понад 550 тонн березового соку

На Волині у розпалі сезон збору березового соку. Збирають його протягом кількох тижнів на початку весни. За цей час встигають запасти тисячі літрів напою,– інформує 5 канал.

За день з одного дерева натікає до 10 літрів березового соку. Робітник лісгоспу Вадим Федорчук збирає його щовесни. Запевняє: продукт можна пити відразу з банки.

«Це коли який день. Коли холодний – біжить слабко. Той рік урожайнішим був, адже нині весна холодна», – пояснює працівник Цуманського лісництва Вадим Федорчук.

Тим часом у консервному цеху в селищі Цумань кипить робота. Цієї весни тут уже заготовили 150 тонн березового соку. Його куштують не лише українські споживачі. Частину продукції експортують до США, Німеччини та Ізраїлю.

«Це продукція, яка не містить ні цукру, ні лимонної кислоти. Те, що берізка нам дала, природа – те ми зібрали. Повністю все має відповідати вимогам – що збирається, яка тара, як підсочується, якого віку береза, де вона виросла», – розповідає керівниця консервного цеху Зінаїда Рябчун.

По кілька сотень літрів березового соку щороку консервують і господині із села Карпилівки. Вони переконані, що напій має цілющі властивості.

«Березовий сік набагато корисніший, ніж вода з газом, яку ми купляємо в магазині. Це дуже корисно для нирок – камені виводить. Бажано пити на ніч», – ділиться мешканка села Наталія Крикун.

Цього року волинські лісівники планують заготовити понад 550 тонн березового соку. Які запаси роблять приватні домогосподарства – порахувати не береться ніхто.

Читайте також: Скільки коштує шашлик у Волинській області

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024