Як виготовляється круглий прокат у прутках

04 Квітня 2019, 12:50
Круглий прокат у прутках 2152
Круглий прокат у прутках

Металопрокат круглої форми широко використовується в промисловості і будівельній індустрії.

До основних характеристик виробів такого типу відносяться еластичність, міцність, доступність якісного зварювання, тому круглий прокат часто використовується як арматура у виробництві конструкцій, що захищають, воріт, і так далі.

Також круглий прокат лозини використовується в судочинстві, виготовленні верстатів, військово-космічної техніки й інших виробничих галузях, що вимагають застосування точного профілю.

Виготовлення круглого прокату: технологія

Для виготовлення сталевого круга застосовують звичайну й якісну вуглецеву і низьколеговану сталь затвердженого хімічного складу.

Виробництво круглого прокату здійснюється відповідно до вимог ДСТУ 4738: 2007/ГОСТ 2590-2006 і складається з п'яти етапів.

1. Нагрів заготівель. Підготовлені чорнові заготівлі інтенсивно нагрівають до температури близько 1000°С в конвеєрних печах. Заготівля має бути прогріта рівномірно, але не перегріта. При рівномірному нагріванні і точному дотриманні температурного режиму заготівля стає еластичною і пластичною, а її структура рівномірна по всій довжині.

2. Прокатування сталі. На спеціальному горячепрокатному верстаті нагріту заготівлю обтискають валяння, що обертаються, причому відстань між ними зменшується до тих пір, поки із заготівлі не вийде лозина необхідного діаметру. В процесі плющення підтримується стабільно висока температура. На виході виходить круг сталевим діаметру 5-270 мм.

3. Охолодження. Згідно технології виробництва після прокату заготівля повинна охолоджуватися поступово, оскільки різка зміна температури негативно позначається на міцності виробу.

4. Різання. Круглий прокат малого діаметру 5-9 мм поставляється мотками і вважається готовим відразу після охолодження. Широкі круги вирушають на різання, в результаті якого перетворюються на прутки потрібної довжини.

5. Загартування. На цьому етапі виробництва можливе поліпшення механічних характеристик круглого прокату, у тому числі збільшення його міцності і твердості. В процесі загартування прокат нагрівають до потрібної температури (залежно від використовуваної марки сталі) і різко його охолоджують.

Калібрування круглого прокату як метод отримання якісного матеріалу

Готовий круглий прокат має низьку якість поверхні і не може використовуватися в точному виробництві. Цей недолік виправляють шляхом калібрування, перетворюючи горячепрокатні заготівлі на круги, що калібруються.

Після калібрування сталевий круг набуває точні параметри і може бути додатково відшліфований і відполірований.

Ціна круглого прокату, що калібрується, вище чим гарячекатаного, проте тільки у такому вигляді його можна використати для виробництва складних виробів. Калібрування здійснюється методом волочіння або холодного обтискання.

Калібрування може бути:

1. Холодним – дозволяє отримати круглий прокат точного розміру.

2. Гарячим – великорозмірний круглий прокат.

3. Площинним – точні вертикальні розміри прокату.

4. Об'ємним – прокат з високоякісною поверхнею.

5. Комбінованим – включає застосування об'ємного і площинного калібрувань.

У процесі калібрування отримують сталевий круг діаметром 0,2-30 мм з довжиною прутка в 3-6 метрів.

Залежно від точності калібрування круглий прокат підрозділяють на категорії:

- високоточний – категорія А;

- підвищеної точності – категорія Б;

- звичайної точності – категорія В.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024