У Ківерцях за «круглим столом» обговорювали проблеми атовців

08 Квітня 2019, 15:16
3354

За ініціативи народного депутата Ірини Констанкевич  26 березня 2019 року сесійній залі Ківерцівської районної ради було проведено круглий стіл з питань соціального захисту демобілізованих учасників АТО (ООС) і членів їхніх сімей.

У заході взяли участь народний депутат України Ірина Констанкевич, голова районної ради Олександр Гурський, голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов, заступник голови районної ради Віталій Протасюк, окремі голови місцевих рад, керівник Ківерцівського відділу обслуговування громадян Рожищенського об’єднаного управління Пенсійного фонду Микола Калиш, керівник міжрайонного управління у Ківерцівському та Рожищенському районах ГУ Держгеокадастру у Волинській області Іван Лукасюк, представники районних медичних закладів та інші.На засідання «круглого столу» були запрошені і представники місцевої райдержадміністрації, однак у відповіді на звернення нардепа вони повідомили, що не вбачають необхідності в проведенні такої зустрічі.

Під час робочих візитів містами та селами до Ірини Констанкевич надходить безліч звернень від учасників АТО та членів їх сімей, які через бюрократичну тяганину вже втомилися оббивати пороги чиновницьких кабінетів. А проблем вистачає – виділення земельних ділянок, соціальне забезпечення, санаторно-курортне лікування і багато іншого.

Присутній на зустрічі Цуманський селищний голова Анатолій Дорошук, розповів як вирішуються питання виділення земельних ділянок для вказаної категорії населення в їхній ОТГ. Болючим залишається питання електрифікації нових житлових масивів, як зазначив голова ОТГ таких грошей у атовців немає, а з державного бюджету на ці цілі кошти не виділяються. Голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов зауважив, що у міста є цілий ряд проблем із виділенням земельних ділянок..

«У нас на черзі стоїть близько 250 атовців, а міська рада немає можливості задовільнити їх заяви, так як немає вільних земельних ділянок. Ми неодноразово звертались до Міністерства оборони з проханням віддати земельні ділянки загальною площею біля 52 га територіальній громаді (це землі оборони, де колись була розміщена військова частина), однак отримали відмову», – розповідає Володимир Жгутов.

Корупційні схеми Держгеокадастру із землями селян та створення на Волині монополії землевпорядних фірм з інших областей – це далеко не весь перелік проблем, з якими зустрічаються атовці, аби отримати довгоочікувану земельну ділянку.

Актуальним також залишається питання забезпечення житлом військовослужбовців. Немає жодної державної програми, яка б гарантувала покращення житлових умов або отримання нових «квадратних метрів» колишніми військовослужбовцями. Декілька квартир отримали учасники АТО в місті Луцьку, та й то завдяки співфінансуванню відповідної програми з міського бюджету.

Після таких поневірянь у декого опускаються руки, інші ж продовжують боротьбу проти бюрократичної системи та свавілля чиновників та зі своїми проблемами звертаються до народного депутата Ірини Констанкевич.

Потребує нагального вирішення і питання оздоровлення та реабілітації учасників АТО, адже ті санаторії, у яких проходять лікування не задовольняють потреб ветеранів.Серед іншого звучали питання пільг на електроенергію, автобусного сполучення, пільгового розмитнення транспортних засобів на європейських номерах, впровадження районної програми щодо підтримки демобілізованих учасників бойових дій. По завершенню зустрічі було напрацьовано цілий ряд пропозицій та прийнята відповідна ухвала, які не залишаться без уваги народного депутата.

«Сьогодні прозвучало дуже багато питань, які потребують нагального вирішення, частина на місцевому, обласному рівні, рівні міністерств та відомств. Обов’язково мають бути прийняті програми по допомозі учасникам бойових дій з терміном не менше п’яти років. Значну увагу потрібно приділити і психологічній реабілітації учасників АТО, яку свого часу започаткував Фонд Ігоря Палиці. І найактуальнішим питанням є виділення землі, бо Держгеокадастр робить усе, аби атовці цю землю не отримали. Тому триматиму всі ці питання на особистому контролі», – запевнила Ірина Констанкевич.

 

 

Коментарі
08 Квітня 2019, 19:01
Корупційні схеми Держгеокадастру із землями селян та створення на Волині монополії землевпорядних фірм з інших областей – це далеко не весь перелік проблем, з якими зустрічаються атовці, аби отримати довгоочікувану земельну ділянку. <br/>Назвіть будь ласка фірму яка монополізувала ринок на Волині?<br/>Наскількі мені відомо найбільше документів зробив Волинський інститут землеустрою
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024