Іронічна і колоритна – знайшли промову несвізького й олицького ордината

06 Травня 2019, 11:20
Кароль Станіслав Радзивілл 3168
Кароль Станіслав Радзивілл

Знайшли промову XVII століття, яка належить одному з найколоритніших Радзивіллів.

«Знайшлося. Ісус з Боромлі або Дипломатична промова одного із найколоритніших Радзивіллів 18 ст. – несвізького і олицького ордината Кароля Станіслава «пана Коханку», чиї подвиги потім нахабно присвоїв собі славетний барон Мюнхаузен», – ідеться в дописі Ірини Даневської у Facebook.

Одного дня пан Коханку приїхав до Новогрудка, і коли тамтешні урядники прийшли його привітати, вийшов до гостей у одній сорочці з великою ладанкою на грудях, – повідомляє дописувачка і далі наводить текст доповіді.

«Чи бачите цю ладанку? – поспитав у приятелів. – Її носив іще мій пращур Лідзейко, а Сирітка ходив із нею до Єрусалиму. Вона така велика, бо в ній зашита Унія Литви з Польщею. Я люблю Корону, але не так, як нашу Литву. Я і в Короні маю шмат землі, але нехай там диявол сидить. Ми тут ведмедів б’ємо, а вони з роз’їздом на перепілок полюють. В коронних і байбаки – то страшна звірина... Але, панове, як почав мене переслідувати біскуп віленський, то з розпачу уже хотів був до Корони виїхати, але осів на Русі і почав був молитися Пану Ісусу в Боромлі, аж він раптом обізвався до мене: «Радзивілле, вертайся до Литви, ти тут нічого не зробиш, тут шляхетство смердяче. Вертайся до Литви і кланяйся від мене шляхта новогрудській, бо моя бабка була литвинка». А я йому на те: «А як би мав вернутися, якщо твій біскуп мене переслідує?» А він мені: «То не мій біскуп, то гультяй, але він проти тебе нічого не вдіє. Вертай до Литви і будеш Радзивіллом по давньому, а він як був, так і буде йолопом. Отож, милостиві панове, я заохочений такими словами Господа до вас повернувся і певен, що Пан Бог нагородить мою віру».

«Анекдоти анекдотами, але клепку в голові пан Коханку точно мав», – зауважує Ірина Даневська.

Довідково.

Кароль Станіслав Радзивілл на прізвисько «Пане Коханку» (Karol Stanisław Radziwiłł; 27 лютого 1734, Несвіж — 21 листопада 1790, Біла Підляська) – литовський князь з роду Радзивіллів, мечник великий литовський з 1752 року, староста львівський 1755—1762[2], воєвода віленський в 1762-64 та з 1768 p.

Читайте такожЯк кадр з бразильського серіалу: обід родини Радзивіллів в Олиці

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024