Все, що потрібно знати про деталі проекту «Малі міста – великі враження»

07 Травня 2019, 17:02
Деталі проекту «Малі міста – великі враження» 1106
Деталі проекту «Малі міста – великі враження»

Подавати заявки на конкурс «Малі міста – великі враження» можна до 15 травня 2019 року. 15 квітня почали приймати заявки на участь. До уваги експертна рада братиме лише проекти населених пунктів до 50 тисяч осіб.

Уряд України виділив цього року на проекти з подачі Міністерства культури України 50 мільйонів гривень. Про це розповів регіональний представник Українського центру культурних досліджень Міністерства культури України Ігор Гармаш у Луцьку 6 травня.

Ігор Гармаш
Ігор Гармаш

З 50 мільйонів на «малі» проекти виділятимуть від  100 тисяч гривень до 250 тисяч. На «середні» – від 250 тисяч до мільйона гривень. І на «великі» – від мільйона до п’яти мільйонів гривень. Загалом 30% з 50 мільйонів запланували дати на «малі» проекти, 50% на «середні» (цей діапазон найефективніший для співпраці, щоб вплинути на культурне середовище всієї країни), і всього 20% на «великі» проекти.

Задля підтримки реалізації проектів має бути фінансовий внесок з місцевих бюджетів й інших джерел не менше 30%.

«Грантова підтримка – вагомий важіль, аби розвивати свої проекти. Адже без грошей рухатися складно», – зауважив Ігор Гармаш.

«Громада зазвичай якось пасивно дивиться на свою культурну спадщину, коли, можливо, хтось інший робить навколо цього бізнес. Тому потрібно загострити увагу навколо цих об’єктів. Будь-який проект ґрунтується на співпраці влади, громади та бізнесу. Тому реалізувати проект нереально без цих трьох складових. А грантові гроші використовують, аби зрушити з мертвого місця якесь питання. Далі потрібно мати своє стратегічне бачення розвитку проекту», – пояснив Ігор Гармаш.  

Ініціаторами проекту можуть бути: органи місцевого самоврядування, юридичні особи всіх форм власності, творчі спілки та фізичні особи – підприємці.



 

Є два основних етапи конкурсу. Спочатку потрібно подати заяву на участь у конкурсі і паралельно з цим відбиратимуть членів експертної ради, яка прийматиме рішення щодо проектів-переможців. Потім буде оцінювання заявок у двох етапах. Перший – перевірка відповідності документів (технічна експертиза, чи маєте право брати участь в конкурсі, чи всі документи подали та ін.) та експертна оцінка проектів. Тоді учасників повідомлять, чи підтримали проект на цьому рівні, чи ні. Другий етап – презентації заявок ініціаторами перед експертною радою.

«Як на мене, це дуже позитивний момент. Іноді люди, які не мають досить досвіду, лякаються. Кажуть, що це ніби як йти на іспит, хвилюватися. Насправді, ні. Це величезний плюс. Адже є багато конкурсів, де просто відписують, чи підтримали, чи не підтримали проект, та не пояснюють чому, бо не мають часу на це. Тому, коли є можливість вийти у півфінал і коротко захистити свій проект, відповісти на запитання експертної ради, то це дуже важливо для майбутнього вашого проекту. Таким чином у вас є можливість психологічно вплинути своїми аргументами на членів експертної ради, щоб привернути їхню увагу на родзинки проекту і довести, що ваш проект заслуговує на перемогу», – наголосив Ігор Гармаш.

Заявки на участь експертна рада почне оцінювати 16 травня. 5 липня оголосять переможців. З 15 липня до 1 серпня переможці реалізовуватимуть проекти. 20 листопада буде кінцевим строком реалізації проектів.

До слова, минулого року підтримали всього 8 проектів зі 158 можливих, тому що був обмежений бюджет – 4,5 мільйона гривень і низька якість заповнення заявок. Цього року ймовірність реалізації проектів більша, адже є 50 мільйонів гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39