Працівники «Цуманської пущі» првели орнітологічну екскурсію в Олиці. ФОТО

14 Травня 2019, 10:42
2078

В рамках глобальної кампанії відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Нечипорук Максим, Савчук Павло, Рудік Максим організували 11 травня орнітологічну екскурсію довкола ставків у селищі міського типу Олика.

Про це йдеться на сторінці Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» у Facebook.

Мета кампанії полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місця проживання та шляхи пересування, адже саме навесні відбувається процес їх активної міграції та гніздування.

Перед початком екскурсії вирішили доручити учасникам занотовувати всі види птахів, які помітимо під час спостереження. Перше, що відмітили – це величезна колонія граків на старих тополях у парку перед замком. Доки дійли до основного місця спостереження відмітили типові синантропні види птахів – горобці хатні та польові, галки, припутні та інші.

Читайте також: Працівники «Цуманської пущі» провели еколого-освітнє занятття для учнів озерівської школи. ФОТО

В першій половині екскурсії ми оглянули мальовничі ставки на малій річці Осинище, які безпосередньо прилягають до замку-палацу Радзивіллів. 
Вже в першу ж годину нам повезло побачити шлюбні танці пірникоз, зграю попелюхів, гнізда лебедів та пірникоз, лисок і шпаків, які активно будували гнізда. Далі ми обійшли урочище Кемпа – піднятий мис із старими дубами та яворами, а також відвідали вікові дуби на протилежному березі ставка. Дальній ставок, який більш заріс очеретом та мілкіший – ідеальне місце для різних видів мартинів (звичайних, жовтоногих) та крячків (річкових, білощоких, чорних). В очеретах було добре чути очеретянок великих, вівсянок очеретяних, щигликів, проте не так просто було їх побачити. Повезло спостерігати політ бугая та сірих чапель.

Так як наша екскурсійна група нараховувала 8 учасників і була достатньо мобільною, ми вирішили охопити не лише основні водойми, проте як бонус, оглянути історико-культурні пам’ятки Олики, а саме – замок-палац Радзивіллів, колегіальний костел Св. Трійці, який наразі перебуває на реставрації, найдавніший костел Св. Петра та Павла, а також старовинне католицьке кладовище із руїнами каплиці.

Після оглядин пам’яток, продовження орнітологічної частини відбувалось вже на іншій локації – річці Путилівці та каскаду ставків в її долині. На повноводних ставках плавала пара лебедів-шипунів із виводком, літала пара лунів очеретяних.

На завершення дня вдалося відвідати діброву та цікавий природний об’єкт – старий дуб із 5-ма стовбурами в урочищі Папики, неподалік від залізничної станції «Олика». Саме тут, на березі водойми, ми разом підбили підсумки нашої орнітологічної екскурсії – за цей десь вдалось спостерігати та чути понад 36 видів пташок у дикій природі.

Читайте також: Працівники «Цуманської пущі» провели еколого-освітнє занятття для студентів «Університету третього віку»







Більше фото ТУТ

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024