На Волині закривають стоматологічні кабінети

19 Травня 2019, 12:30
2377

.До Волинської обласної ради звернувся лікар-стоматолог Рожищенської райлікарні з проблемою, що скоротили в медзакладі стоматологічне відділення і лишили одного лікаря.

Сталося це й в Ковельській лікарні. Такі випадки непоодинокі, спостерігали скорочення стоматологій й в Старовижіському, Любомльському та інших районах. Відповідно в області спостерігається низький рівень стоматологічного здоров’я.

Це під час сесії Волинської обласної ради озвучив депутат облради від ВО «Свобода» Сергій Сівак.

Кількість стоматологічних кабінетів зменшилася за рахунок створення ланок первинної медико-санітарної допомоги.

Це призвело не тільки до зменшення кількості стоматкабінетів, але й до погіршення надання стоматологічної допомоги населенню, особливо профілактичної допомоги, зокрема дітям.

Така ситуація з кожним роком погіршується. У 2018 році стоматологічну допомогу в області надавали чотири стоматполіклініки (Володимир-Волинська, Горохівська, Нововолинська та Луцька міська).

Потужну Ковельську стоматполіклініку і Ковельське ортопедичне відділення ліквідували. Порожнину рота в дітей оглядали тільки у Володимир-Волинському, Іваничівському, Ківерцівському, Рожищенському та Шацькому районах.

Як зауважив Сергій Сівак, у держзакладах більшість населення отримує послуги стоматологів, адже це просто. Сьогодні лікарі-стоматологи відносяться до другого рівня надання медичної допомоги.

Міністерство охорони здоров’я, каже Сергій Сівак, блокує можливість віднести лікарів-стоматологів до первинної ланки медичної допомоги.

«Багато стоматологічних кабінетів ліквідовують. У нас 3,1 посади лікаря-стоматолога на 10 тисяч населення. Кількість відвідувань стоматолога зменшилася. Не помічати такі тенденції, значить ховати голову в пісок. Це ігнорувати не можна», – наголосив Сергій Сівак.

Тому необхідно підтримувати лікарів-стоматологів і виділяти кошти на проведення профілактичних оглядів. Потрібно надавати пріоритет в наданні стоматологічної допомоги сільському населенню, особливо дитячому.

Фінансувати стоматзаклади сільської місцевості і не допускати скорочення фінансування на безкоштовне протезування

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024