Ірина Констанкевич проти «оптимізації» закладів позашкільної освіти

20 Травня 2019, 12:40
Ірина Констанкевич 2115
Ірина Констанкевич

Днями народна депутатка Ірина Констанкевич взяла участь у Всеукраїнських зборах на тему:  «Позашкільна освіта в умовах децентралізації» еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти, де обговорювали стратегію розвитку та дієвість нових форматів позашкілля в умовах децентралізації.

«На жаль, не усі процеси децентралізації, які пов’язані із творенням ОТГ, відбувається з користю для освіти, зокрема і позашкільної. Якщо ми в освітянському середовищі маємо розуміння того, що позашкілля повинно мати українське майбутнє у поєднанні з європейською практикою, то в уряду такого бачення немає», – наголосила Ірина Констанкевич.

Зокрема, нардеп привела приклад Ківерцівської ОТГ, де громада не в змозі самостійно профінансувати заклади позашкілля і з трьох закладів позашкілля шляхом реорганізації був створений лише один, а найбільше від цього постраждають саме сільські діти.

Нагадаємо, що наразі, позашкільна освіта фінансується залежно від кількості мешканців населених пунктів, а не кількості учнів, як це відбувається зі школами. За умови збереження такого підходу в умовах реформи децентралізації, активного створення ОТГ заклади позашкільної освіти, ймовірно, першими підуть «під ніж» як такі, що потребують величезних коштів на утримання.

Народна депутатка України, голова підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Ірина Констанкевич переконана, що перекладання цієї сфери освіти на місцеві бюджети неодмінно призведе до закриття таких закладів.

Важливо, щоб місцева влада врахувала всі ризики і позашкільна освіта у регіонах була модернізована відповідно до потреб і часу, а також лишилася доступною, особливо для школярів і молоді сільської місцевості.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024