Олика: рейдери атакують німецько-волинську агрокомпанію

21 Травня 2019, 18:41
6258 Джерело: Прес-служба ВАР

Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Фелікс Агро» ризикує втратити 200 га землі через рейдерську атаку на нього. 

Агрофірма із земельним банком 2,3 тис га має 75% німецьких інвестицій та працює на Волині з 2006 року, зауважують у ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР), – інформує ІА Agravery

«Це почалось ще минулого року, коли загарбники прийшли на господарство та заявили, що земля, яка їх цікавить, знаходиться у нашому користуванні незаконно. При цьому усі документи у нас оформлені вірно, згідно із законом. Але тоді розмовами все і завершилося», — розповідає  керівник і співзасновник підприємства Павло Давидюк.

Цього року рейдери з’явились із прокурорськими запитами та кримінальними справами. 25 квітня 2019 року була порушена кримінальна справа за ст. 367 «Службова недбалість» Кримінального Кодексу України проти сільської ради селища міського типу Олика, у якої ТОВ «Фелікс Агро» орендує дані земельні ділянки.

«Рейдери вимагають визнати незаконним договір оренди невитребуваних земель між сільрадою та нашим господарством. На запити Ківерцівського  відділу Маневицької місцевої прокуратури сільська рада зобов’язана надати оригінали усіх договорів оренди землі, та окремим документом сформувати дані щодо тих договорів, строк оренди яких закінчується цього року. За нашими даними, тиск з боку прокуратури пояснюється тим, що рейдери є її колишніми працівниками», — пояснює Павло Давидюк.

За словами керівника юридичного відділу охоронної компанії «Гайдамаки» Руслана Дашицького, подібна схема — типова для так званих «чорних» та «сірих» рейдерів.

«Спочатку збирається інформація по договорах оренди, термін дії яких скоро закінчиться. Потім, без відома власників земельних ділянок, ці договори підробляють: у графі "Орендар" вказують рейдерську фірму. Далі відомості вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за допомогою чорних» реєстраторів. І поки будуть тривати судові тяганини, а це може затягнутися на роки, рейдери успішно обробляють землю», — каже Руслан Дашицький.

З проханням розібратися у ситуації німецькі засновники написали скаргу до Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні. Також усі засновники надіслали скаргу в Адміністрацію Президента України. Підтримують діяльність ТОВ «Фелікс Агро» і мешканці смт. Олика, вони написали скаргу до місцевої прокуратури з проханням зупинити незаконні дії рейдерів.

«Глобально така ситуація не сприяє залученню нових інвестицій в агарний сектор нашої країни. Якщо дозволяти рейдерам забирати все, що вони хочуть, то ми ризикуємо залишитися не лише без землі, а й з негативним рівнем інвестиційної привабливості в цілому. Мені дуже б хотілося, щоб мої іноземні колеги відчували, що наш спільний бізнес захищений державою», — підсумував керівник ТОВ «Фелікс Агро» Павло Давидюк.

Нагадаємо, майже €200 тисяч  зникло у ТОВ «Кищенці» при розрахунку за товар. Купуючи нетелі, фермерське господарство перерахувало частину коштів на рахунок постачальника. Однак постачальник — чеська компанія — їх так і не отримав.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024