Як у Жидичині відзначили День села

23 Травня 2019, 14:57
3982

У селі Жидичин відзначили День села і храмове свято у старовинному Свято-Миколаївському храмі.

Про це пише «Перший».

Поблизу церкви зранку 22 травня було людно. До храму прийшли сотні людей, вони ж вишикували шеренги з автомобілів обабіч дороги. Жидичани відзначали престольне свято – День перенесення мощей святого Миколая Чудотворця (в народі кажуть «літнього Миколи»).

Спочатку на подвір’ї перед церквою здійснили молебень та освячення води, якою священик щедро окропив прихожан. Також люди могли набрати цю воду у принесені з собою посудини. 

Пізніше священики та монахи з Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря на чолі з намісником монастиря, архімандритом Константином (Марченко)вийшли за ворота церкви, щоб зустріти та отримати святиню – мощі Святителя Миколая. Під урочисті церковні дзвони мощі, які знаходяться в скрині червоного кольору, занесли в храм, де вони будуть відтепер зберігатись.

«Це буде дуже гарна служба», – мовила одна з прихожанок яка, поправивши старечими пальцями білосніжну хустку на голові, уважно вдивлялась в іконостас в очікуванні початку літургії.

 



 

Поки церковний хор співав, прихожани мали можливість прихилитись до святині та поцілувати ікону.

Пізніше розпочалась Божественна літургія, яка тривала до двох годин. Після завершення служби найменші діти вистрибнули, наче м’ячики, з-під маминих та бабусиних рук, аби першими піти до Причастя, а за ними й дорослі почали повільно та по черзі підходити ближче до священиків, які винесли чашу.

Після святкової ходи навколо храму та монастиря, архімандрит Константин звернувся з промовою до прихожан, у якій він зауважив, що нині люди живуть у розсвареному світі. Однак, коли Господь подарував їм єдність, то нині завданням кожного прихожанина є зберігати та примножувати її.

Також він наголосив на тому, що від сьогодні велика святиня перебуватиме у Жидичинському храмі. Тому навколо неї людям потрібно поводитись по-християнськи і пам’ятати, що тут зберігається тіло христове та мощі Святителя Миколая.

«Якщо навколо цієї святині ми будемо поводитись не по-християнськи, якщо будемо відноситись до неї, як до атрибуту церкви, то мені здається це буде не зовсім чесно та правильно. Тому давайте вчитись шанувати Бога та благословення, які він нам посилає. Якщо ми будемо усвідомлено стояти перед Богом, то тільки тоді це буде справжня шана… Я вірю, що ми з вами будемо сильною громадою, сильні духом і це не одна святиня, яка буде перебувати на цій святій землі. Мало хто знає, що на цьому місці молитва лунає більше 1000 років. Коли офіційно Русь хрестили у 988 році, то тут був перший намісник монастиря Анект, а це датовано 935 роком. Тому більше тисячі років тут лунає християнська молитва. Саме сюди король Данило Галицький приїжджав щоб вшанувати чудотворний образ Миколая»,  – сказав архімандрит Константин.

Після промови архімандрита частина прихожан повернулась до храму, де відправлялась заупокійна літія за загиблим у Волновасі жидичанином Володимиром Зародюком.

Також на церковному подвір’ ї молодь влаштувала ярмарку, на якій можна було посмакувати смаколиками, які вони зробили власноруч й одночасно фінансово підтримати односельця у його боротьбі з онкологією.

Текст і фото Юлії Остапович

 
























 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024