Де відпочиватимуть і оздоровлюватимуться діти Ківерцівщини

31 Травня 2019, 11:16
«Світанок» у селі Дачне 3672
«Світанок» у селі Дачне

У Ківерцівському районі з 3 червня розпочнуть роботу пришкільні табори відпочинку, а з 14 червня – позаміський дитячий заклад оздоровлення «Світанок» у селі Дачне.

Крім того, діти будуть мати можливість оздоровлюватись у закладах на території області та і за її межами, – повідомляють у відділі державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства  Ківерцівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Організація літньої оздоровчої кампанії вимагає від власників, організаторів, постачальників послуг відповідального ставлення, тому що основним завданням є створення належних умов для безпечного та ефективного перебування, проживання, харчування, медичного обслуговування дітей з належним дотриманням санітарно-гігієнічних, протиепідемічних правил та норм.

 Відповідно до законодавства керівники дитячих закладів оздоровлення та відпочинку несуть відповідальність за якість надання послуг закладами та за збереження життя і здоров’я дітей, що перебувають в них.

Ківерцівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області пропонує організаторам літнього оздоровлення,керівникам дитячих закладів:

– провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей у відповідності до вимог санітарних норм і правил, звернувши особливу увагу на стан водопровідних і каналізаційних систем, організацію харчування, медичного забезпечення, а також підготовку місць купання дітей;

– забезпечити проведення ремонтних робіт у приміщеннях, ревізії та ремонту мереж водопостачання та водовідведення;

– вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних та безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення належного харчування дітей;

– вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу харчоблоку із досвідом роботи, забезпечити недопущення укомплектування штатів харчоблоку особами, що не досягли 18 річного віку, кухарями без відповідної освіти;

– укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними працівниками відповідно до нормативних вимог;

– забезпечити проведення медичних оглядів працівників дитячих закладів відпочинку відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 року №280 до початку літньої оздоровчої кампанії, гігієнічного навчання, недопущення до роботи працівників, які не пройшли обов’язкових медичних оглядів;

– вжити заходів щодо профілактики ГКІ, харчових отруєнь, отруєнь грибами та дикорослими рослинами, хімічними речовинами, а також дитячого травматизму;

– забезпечити медичні кабінети необхідним обладнанням та медикаментами;

– забезпечити проведення лабораторних досліджень питної води, води басейнів, піску на бактеріологічні, санітарно-хімічні та паразитологічні показники;

– організувати проведення дератизаційних, дезінфекційних заходів в закладах відпочинку до початку сезону;

– привести в відповідний стан територію закладів.

Щороку протягом літа (про що свідчать публікації в інтернет виданнях, пресі) приватні фірми, особи, релігійні громади організовують відпочинок дітей (у різній формі, в тому числі наметові містечка). Нагадуємо Вам, що згідно ст. 13,19,20 ЗУ «Про оздоровлення та відпочинок дітей» власники закладів,  зобов’язані  створити дитині безпечні умови перебування, забезпечити охорону її життя і здоров'я, особистого майна, надання невідкладної медичної допомоги, страхування від нещасного випадку. Крім того згідно ст. 25 ЗУ «Про якість та безпечність харчових продуктів» організатор харчування має бути зареєстрований як потужність з виробництва та/або обігу харчових продуктів...

Звертаємо увагу фахівців лікувально -профілактичних закладів району, з особливою  увагою віднестись до проведення медичних оглядів, направляти в оздоровчі заклади дітей та персонал при наявності профілактичних щеплень згідно календаря щеплень та даних про епідемічного оточення. Відповідально поставитись до огляду на педикульоз, щоб уникнути повторення прикрих моментів минулих років ( листів з оздоровчих закладів, про виявлення педикульозу у дітей, що прибули з Ківерцівського району).

Батькам при виборі табору пропонують звернути увагу на наявність державної реєстрації оздоровчої установи. Навіть в найкращому закладі, як свідчить практика може бути відсутній дозвіл на здійснення роботи.

Щоб не виникало лишніх хвилювань та стресів, рекомендую завчасно зібрати документи, які вимагаються при поступленні в заклади оздоровлення та скласти в окремий файл чи папку.

Обов’язкова наявність медичної довідки встановленого зразка (форма 079/о «Медична довідка на школяра, що виїздить у дитячий оздоровчий табір», що регламентується додатком №12 ДСанПіН 5.5.5.23-99), у т.ч.: дані про щеплення, результати огляду на педикульоз, довідка про епідоточення, видана не пізніше, ніж за 3 дні до заїзду. Відповідно до ЗУ «Про оздоровлення та відпочинок дітей» відсутність довідки є однією з причин відмови у прийнятті дитини до закладу.

Для тих, хто вперше відправляє дитину в заклад оздоровлення радимо подбати про відповідний одяг та взуття для комфортного перебування дитини в таборі.

Кількість одягу залежить від тривалості зміни, місця відпочинку .  Кількість нижньої білизни залежить від віку і самостійності дитини.

 Перелік необхідних речей : спортивний костюм , джинси або штани – 2 шт., кофта з довгим рукавом , шорти – 2 шт., головний убір, піжама, футболки – 5–6 шт.;  10-20 трусиків, шкарпетки — 10 пар, запасні шнурки, носові хустки – 3-4 шт..Для хлопчиків плавки для купання – 2 шт. , запасні на випадок втрати.  Для дівчаток додатково спідниці – 2 шт.,плаття або сарафан – 2 шт., купальник – 2 комплекти, бюстгальтер – 4-5 шт. Вирішити з адміністрацією про необхідність комплекту одягу для урочистостей.

Взуття: шльопанці для пляжу, кросівки, сандалі – 2 пари, можна 1 пару замінити туфлями, гумові капці для душу, кімнатне взуття.

Засоби гігієни: набір рушників ( 3 штуки узгоджується з адміністрацією табору ), рідке мило у зручному флаконі з дозатором, зубна щітка у футлярі, зубна паста, шампунь, мочалка, гребінець, туалетний папір, дезодорант кульковий без різкого запаху, сухі та вологі серветки – 2 упаковки, засоби гігієни для дівчаток (прокладки, тампони).

Читайте такожЯк оздоровлюватимуть дітей у Волинській області

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром