«Для Церкви немає політиків, а є люди», – настоятель Жидичинського монастиря

28 Червня 2019, 14:12
Костянтин Марченко 2709
Костянтин Марченко

Візити відомих політиків на Волинь викликають неабиякий ажіотаж серед населення. 

27 червня з візитом приїхав п'ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Під час свого візиту, Петро Олексійович відвідав Горохів, Ківерці, Луцьк, а також Жидичин. До речі, Жидичин колишній очільник країни відвідав уперше. Тут на нього чекало чимало люду. 

Емоціями від приїзду експрезидента до Свято-Миколаївського храму поділився у своєму блозі настоятель церкви Костянтин Марченко

Текст подаємо без змін

Цікавим і насиченим, а головне змістовним в історичному сенсі, виявився вчорашній день. Хтось був страшенно задоволений візитом до монастиря п’ятого президента України, інші байдуже і не без іронії підхіхікували, мовляв, теж мені подія… Були й такі, які не розуміючи, що для Церкви не має політиків, а є люди, дивувались, злились чому монастир «втягують» у політику. Відразу поясню – ніхто нас нікуди не тягнув, та й ми не особливо ходимо такими шляхами (будь хто з парафіян монастиря підтвердить, що за всю новітню історію з церковного амвону Жидичинської архімандрії принципово не лунало політичної агітації. І це було, є, і буде нашим кредом. Попри те, що ми, як громадяни країни, також маємо особисті уподобання).

Різні думки. Певно багато з них мають право на існування…

Скажу відверто – після отримання українською Церквою ТОМОСУ про автокефалію, я завжди щиро хотів подякувати Петру Олексійовичу за пророблений ним шмат роботи, а він на правду був великим. Власне вчора отримав таку нагоду, за що дякую Богу.

А далі… Далі поважна делегація поїхала своїм шляхом. Звичний, в історичній перспективі монастиря, візит поважної людини, яких за тисячолітню історію обителі було і буде ще чимало скінчився. Делегати поїхали шукати щастя до Ківерець, а обитель і далі жила своїм життям. Світське життя зі своїми прикрасами і огидами, конфліктами і непорозуміннями, політичними спекуляціями триватиме й далі. Але без нашої активної участі. 
А в нас, ченців жидичинського монастиря, далі була Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця. Я повернувся у свою лікарняну палату, звідки мені вдалося вирватися з великої милості найкращої у світі лікарки Вікторії Федорівни, аби зустріти поважних гостей. І вже лежачи у палаті мав нагоду проаналізувати прожитий день.

Говорити можна багато і традиційно ж говорять. Але ті хто побував хоч раз в монастирі давно помітив, що ми пробуємо стерти будь які грані між людьми. У нас немає багатих і бідних, для цього ми прибрали з храму будь які натяки на ціни. Чи багатий чи бідний, ти можеш просто прийти взяти свічку, написати записочку, попросити ченця про молитву на будь яку потребу і тобі у відповідь ніколи не назвуть якусь цифру.

До нас приїздять люди різного штибу. Багатьом з них я відверто у вічі казав: зараз ви переступите поріг цього святого місця. Відтак забутьте про свою політичну окраску, свій статус і про свої статки. А просто згадайте, що ви всього лиш людина, яка без Бога нічого не варта.
Чули стіни цієї обителі і зауваження заможним, які жертвуючи хотіли керувати обителлю. Тоді ми, уповаючи на Бога, смиренно намагались пояснити, що це пожертва не на дачу комусь із ченців, а на святиню в якій не може керувати світський дух. І тому подібне.

Відтак нас не збиває з ніг ейфорія від новини про приїзд поважного гостя. Скоріш навпаки ми прагнемо українським елітам відкрити монастир і його духовну значимість. За тисячу років, люди, які лишали свій слід в історії, їхали сюди аби почерпнути сили, натхнення і духовної підтримки – і отримували її. Наш час нічим не відрізняється від попередніх періодів.

Тому ми радіємо з того, що нарешті, після стількох років забуття, українська духовна твердиня знов і знов кличе до себе на молитву.

А хто і з яким серцем це робить, це вже його персональна відповідальність перед Живим Богом, Який все знає і бачить. Ми ж віримо Господу і у людську щирість, адже де як не тут їм черпати сили.

Слава Богу за все!

Читайте також: 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024