Працівники «Цуманської пущі» розповіли, як «підглядають» за рідкісними птахами

04 Серпня 2019, 11:24
Під час гутірки 1321
Під час гутірки

Хто такі бердвотчери, які птахи потребують охорони через глобальне вимирання видів – про це розповіли учасники гутіркової сцени фесту «Бандерштат-2019», працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Юля Грицюк, Максим Нечипорук та Максим Рудік.

Так, на гутірці «Спостереження за птахами та охорона природи» активісти, які упродовж 3 років займаються екологічною освітою та рекреацією, розвивають екологічний туризм і мають цікаве хоббі – birdwatching (бервотчінг), розповіли, як вони спостерігають за птахами, фотографують їх, картографують місць зустрічі з ними, споглядають їхню поведінку, пише Твій портал.

Проте вони фотографують не тільки птахів, а й усіх представників фауни, які їм зустрічаються, цікаві види флори, найбільш важливі з яких – занесені до Червоної книги України. Зібраний матеріал віддають на опрацювання науковцям.

Для того, щоб побачити цікавий вид птахів, Юлія і два Максими готові подолати сотні кілометрів, пектися під палючим сонцем, іти по коліна в снігу або болоті, терпіти атаки комарів чи мокнути під дощем, адже хочуть показати, що птахи є важливою частиною природи та життя людей.

Так, за словами Максима Рудіка, його захоплення птахами розпочалося більше двох років тому, коли якось взимку він визирнув у вікно та побачив дивних яскравих птахів: «Аби дізнатися, що це за птахи, я ввів у Google запит «Зимові птахи на території України» та дізнався, що мої маленькі , які за кілька годин з’їли усі яблука на сусідській яблуні, а потім «дозбирали» увесь виноград перед моїм будинком, називаються омелюхи. Цікаво, що для омелюхів, які живляться різноманітними плодами та ягодами, справжніми ласощами є плоди паразитичного куща – омели. Саме їхніми білими ягідками омлюхи смакують найохоче».

«Моїми улюбленими птахами є повзики. Ці унікальні пташки вміють ходити по стовбуру дерев головою вниз. Тобто, закони гравітації на ними практично безсилі», – розповіла Юлія.

А ось у Максима Нечипорука найбільше захоплення викликають хижі птахи, соколині чи орлині: «Зважаючи на те, що я займаюся пригодницькими перегонами, то прямуючи лісовими хащами, неодноразово міг побачити цих велетенських птахів. Також мені довелося побачити найбільшу сову України – пугача, крик яких може неабияк налякати людину, тим паче у темному лісі».

Читайте такожУ «Цуманській пущі» зафіксували нову Червонокнижну пташку

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024