Як на Ківерцівщині оберігають ліси від пожеж

23 Серпня 2019, 14:28
1995

Третій рік поспіль волинські лісівники убезпечують лісові угіддя від пожеж. За цим стоїть ретельна систематична робота всіх служб, лісової охорони, громадських помічників.

Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

– У підпорядкуванні Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства функціонує 23 державних підприємств, які в свою чергу розділені на 124 лісництва, – розповідає перший заступник начальника управління, головний лісничий Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський. – Безпосередньою охороною лісових масивів займається державна лісова охорона в кількості 1121 чоловік, в тому числі 664 майстрів лісу.

Саме ця категорія працівників безпосередньо і забезпечує безпекову складову лісів Волині. А це – третина території області. Якщо додати той факт, що лісівники допомагають приборкувати болотні та польові пожежі, особливо у весняний та осінній період, то їх роль у протипожежній складовій Волині зростає в рази.

– Щоб уберегти лісові угіддя від пожеж, нам доводиться проводити планомірну профілактичну роботу, бути у постійній готовності для приборкання вогню, – каже завідувач сектору охорони та захисту лісу ВОУЛМГ Віталій Півовар. – А це великий комплекс робіт, пов’язаних як зі створенням потужної матеріальної бази для моніторингу та локалізації пожеж, так і постійна протипожежна освіта населення.

Віталій Степанович розповідає, що у кожному державному підприємстві наказами керівників призначено посадових осіб, відповідальних за дотримання протипожежних заходів у лісових масивах, проведено протипожежні інструктажі та спеціальні навчання з питань пожежної безпеки з працівниками лісгоспів, поновлено та встановлено 1032 засоби наглядної агітації на протипожежну тематику, на лісових дорогах встановлені знаки попереджувального характеру, поклеєні власні 100 біг-бордів, проведено спеціальні заняття з працівниками лісопожежних станцій, добровільних пожежних дружин щодо дій під час гасіння пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях. Тільки цьогоріч з початку пожежонебезпечного періоду державною лісовою охороною Волинського ОУЛМГ для недопущення лісових пожеж було здійснено 206 виїздів на гасіння сільгоспугідь, сухої трави, торфовищ, що межують з лісовими масивами. Здійснено гасіння пожеж на площі 2140 гектарів. Безпека лісових угідь часто залежить не тільки від самих лісівників, а й від добросовісності сусідів – агропідприємств, фермерів, селян-одноосібників, чиї землі межують з лісами, а тим, хто має якісь об’єкти на лісових землях, направляють нагадування щодо обов’язкового виконання протипожежних заходів, передбачених «Правилами пожежної безпеки в лісах України».

– У пожежонебезпечний період ми перекриваємо всі другорядні дороги, що ведуть у лісові масиві, встановили 300 шлагбаумів та заборонних знаків, а ще провели благоустрій рекреаційних зон у місцях масового відпочинку населення, а це 670 малих та 118 великих рекреаційних пунктів, 4 з яких побудовано в 2018 році, – каже Віталій Півовар. – Головне ж, бути у всеготовності на випадок біди, тож цьогоріч доукомплектували необхідним інвентарем 21 лісову пожежну станцію, усі пункти зосередження протипожежного інвентарю в лісництвах, ліквідували захаращеності та вітроломи у пожежонебезпечних лісових масивах та масивах, які прилягають до населених пунктів, сільськогосподарських угідь, доріг, ліній електропередач, місць масового відпочинку населення, полів видобутку торфу.

Читайте також: Керівник Воротнівського молодіжного центру Валентина Юхимчук: «Я тепер лісівник більше, ніж педагог»

До речі, при високому класі пожежної небезпеки працівники лісогосподарських підприємств до патрулювання залучають інспекторів поліції, працівників державної екологічної інспекції та УДСНС України в області. Зокрема, цього року провели 1800 рейдів, виявили 124 порушники.

Часто від випадково кинутого недопалка ліс може врятувати перевірена практикою протипожежна смуга, тому в лісових масивах ВОУЛМГ влаштовано 5165 км мінералізованих смуг, проведено догляд за діючими в об’ємі 8906 км, поновлено дороги протипожежного призначення. І навіть така деталь: на випадок гасіння великих пожеж лісогосподарськими підприємствами Волинського ОУЛМГ створено запас пально-мастильних матеріалів.

– Працівники сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ розробили методичний посібник «Пам’ятка працівнику державної лісової охорони про порядок гасіння лісових пожеж», – демонструє «Пам’ятку» головний охоронець лісу. – У ній відображено всі аспекти гасіння лісових пожеж, вказано навіть телефони відповідальних працівників державної лісової охорони всієї області.

Щоб побачити, як ця протипожежна система працює на місцях, вирушаємо у Мощаницьке лісництво ДП «Звірівське ЛМГ». Головний лісничий лісомисливського підприємства Вадим Читкайло розповідає, що досить одного недопалка з вікна автомобіля чи сірника у сухій траві – і може статися лихо. І якщо у цьому є нагальна потреба, лісівники проорюють мінералізовані борозни – своєрідний безпековий пояс між дорожнім чи залізничним полотном і лісом. Це тисячі кілометрів. Один із них – кількакілометровий – і демонструє нам головний лісничий.

– Щоб досягти потрібної ширини мінералізованої смуги, трактористу потрібно пройти два-три рази, – долучається до розмови лісничий Мощаницького лісництва Володимир Бадзян, що безпосередньо опікується цим природним заказником та керує роботою лісового пожежного-механізатора. – Такими мінсмугами у нас помережані усі лісові масиви.

Побували ми і біля 42-метрової пожежної вежі: на ній встановлено відеокамеру, яка безперервно повертається по всьому периметру.

– Пожежному сторожу потрібно лише дивитися на монітор – видно усі ліси, – демонструє Вадим Читкайло роботу відеонагляду, пришвидшуючи та збільшуючи зображення певних частин лісу. – Відеонагляд допомагає нам і в охороні звірів. Ця вежа встановлена у травні цього року за новітніми технологіями, обійшлася господарству майже у 100 тис. грн, але вона того варта. Адже найбільший ворог лісу – пожежі. Якщо їм не завадити – будуть страшні втрати для держави.

Сьогодні, попри телеспостереження, берегти ліси від пожеж допомагають і фотопастки, і цілодобове патрулювання лісу мобільними рейдовими бригадами, і допомога усіх небайдужих краян.

Найбільший природний скарб держави під постійною професійною охороною лісівників та їх добровільних помічників.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024