Грем’яче: приготування в аварійній школі до 1 вересня. ВІДЕО

31 Серпня 2019, 09:12
1 вересня 3384
1 вересня

У селі Грем’яче Ківерцівського району – останні приготування до нового навчального року.

Вкотре 145 дітей підуть навчатися в аварійну школу, – розповіла директорка Оксана Бобровик.  Приміщення побудоване 1932-го року, стіни осипаються, дах постійно латають, туалет знаходиться на вулиці,  у закладі немає спортивної і актової зали, кабінетів фізики і хімії, про мультимедійні дошки учителі лише мріють, каже директорка, йдеться UA: Волинь.

Оксана Бобровик, директорка школи с. Грем’яче: Ця частина приміщення побудована у 1932-му році, вона дерев’яна. Ця частина побудована у 60-х роках. Штукатурка осипається.  Дерев’яна частина приміщення помалу осідає.

Поки на подвір’ї школи діти готуються до свята першого дзвоника, директорка Оксана Бобровик показує кореспондентам Суспільного аварійне приміщення.

Оксана Бобровик, директорка школи с. Гремяче: Потрапите у минуле століття. Наша школа не сучасна, а не в такому стані. Робимо усе, що можемо. Минулого року обклеїли коридора. Стіни осипаються, ніякого стенду, нічого прибити не можна, воно осипається. З цього кутка видно як осіла підлога. Це осідає фундамент і стеля у тому кутку.

Мама першокласниці Наталія Ховайло 15 років тому закінчила цю школу.

Наталія Ховайло, мама першокласниці: Ходила у цю школу, у такому стані як вона є, у такому ми її закінчили, сподіваюся мої діти закінчать її у набагато кращій школі, перспективнішій.

Ірина Крук, мама першокласника: Умов можна сказати що і немає, бо туалет на вулиці, їдальня окремо. І в дощ, і взимку треба і в туалет, і в їдальню перейти”.

Богдана Ясніревич цьогоріч йде в 11 клас.

Богдана Ясніревич, учениця 11-го класу школи с. Грем’яче: Хотілось би щоб у нас був спортзал, туалет усередині, їдальня. Щоб було всередині. Дуже усе старе у школі, у нас не вистачає реактивів на хімію, на фізику не вистачає.

 Із 2013-го заклад визнаний аварійним Волинською філією інституту «ДНІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ». Оксана Бобровик говорить: тріщини у стінах до нового навчального року замазали, підлогу пофарбували.

Оксана Бобровик, директорка школи с. Гремяче: Ми звертаємося кожного року, у нас є відписки від усіх представників влади. У район писали, в область писали.”

 Опалення у школі села Грем’яче - пічне. Для обігріву використовують брикет. Директор Оксана Бобровик каже: печі перемуровували, але дим усе рівно просочується. З її слів, аби приміщення остаточно не зруйнувалося батьки ремонтують класи, допомагають благодійники.

Оксана Бобровик, директорка школи с. Грем’яче: “У кабінеті інформатики у нас на даний момент 3 комп’ютери, 3 нових ноутбуки, які нам дали минулого року. 5 комп’ютерів ми списали. Подивіться, які ці комп’ютери, на них абсолютно нічого не можна навчити.”

Тетяна Денисюк, учителька школи с. Грем’яче: “Порівнюючи умови, які мають міські учні і які мають сільські учні, коли вони навчаються, то це плачевна ситуація.  Комп’ютерів немає і 18 діток посадити на три комп’ютери. Як їх посадити? За новою програмою, за новими освітніми вимогами кожна дитина повинна мати своє робоче місце.”

Початкові класи навчатимуться в орендованому приміщення дитсадка, каже Оксана Бобровик.

Оксана Бобровик, директорка школи с. Грем’яче: “На перший клас парт ще нових немає. Буквально учора зняли старі парти і завезли у клас поставили.”.

Зі слів бібліотекарки Оксана Кальчені, підручників вистачає.

Оксана Кальченя, бібліотекарка: “На другий клас є 100%, на 11 – теж є. На 6-й трохи запізнюються.”

Цього року за 270 тисяч гривень на будівництво нової школи виготовили проектно-кошторисну документацію. На умовах співфінансування сільська рада виділили 100 тисяч гривень із бюджету, решта грошей - з районного бюджету. Нині проект проходить експертизу, розповіла телефоном сільський голова села Грем’яче Наталія Мельник. Нині вона у відпустці. Каже: важливо, аби з будівництвом не затягували, бо за чотири роки документацію для нової школи потрібно буде оновлювати.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024