У Ківерцівському районі на місці загибелі мирних мешканців освятили капличку

01 Вересня 2019, 12:40
2268

У лісовому урочищі поблизу села Гайове Ківерцівського району Волині вшанували пам’ять загиблих 76 років тому від рук російських та польських окупантів місцевих жителів.

Про це інформує прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Поминальні заходи у Гайовому цьогоріч розпочались із освячення каплички на місці трагедії польсько-українського протистояння, яку здійснили священники Православної церкви України. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, присутні поклали вінки та квіти до хреста та пам'ятного знаку жертвам трагедії.

Як зауважив ведучий пам'ятних заходів, депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Олександр Пирожик, трагедія в Гайовому особлива тим, що проти українців об'єдналися відразу два окупанти – російський і польський. Змовившись поміж собою, російські червоні партизани та польські збройні формування з пляцувки Пшебраже взяли українців у смертоносне кільце і винищили тут, за оцінками дослідників, близько півтори тисячі осіб цивільного населення.

«Подібних пам'ятних місць на Волині – багато. Проте, на жаль, не всі вони досі належним чином досліджені, не всі загиблі пошановані. Зліквідувати такі «білі плями» історії і вшанувати пам'ять їх жертв – наш святий обов'язок. Волинська обласна рада фінансово долучилася до встановлення тут пам'ятного знаку загиблим українцям через Конкурс місцевих ініціатив. Дякую місцевій владі за спорудження тут каплички, облаштування прилеглої території. На черзі – аби про це святе місце дізналося якомога більше учнівської молоді», – наголосив у виступі перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук.

Про трагічні події тих часів розповіли у виступах почесний голова Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Василь Кушнір, голова та заступник голови Волинської ветеранської спілки політв'язнів і репресованих Валерій Семенюк та Олександра Бондар, директор Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, дослідник і краєзнавець Іван Пущук.

Місцеву владу та громадськість під час пам'ятних заходів представляли: депутат районної ради від ВО «Свобода», заступник керівника апарату Ківерцівської районної ради Анатолій Пушкін, голова Тростянецької ОТГ Олександр Ковальчук, директор Ківерцівського НПП «Цуманська Пуща» Ігор Квач, голова Ківерцівської спілки ветеранів АТО «Альфа», представник «Легіону Свободи» Василь Озоровський, заступник голови Тростянецької спілки ветеранів АТО Олександр Пономарьов, представники місцевої інтелігенції та освітянських кіл.

Присутні завершили заходи виконанням Державного гімну України та низки повстанських пісень.








 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024