Жителів Ківерцівського району попереджають про небезпеку стихійної торгівлі

13 Січня 2020, 14:46
1968

У Ківерцівському районі розгорнулась ціла мережа несанкціонованого збуту м’яса, м’ясних і молочних продуктів, живих тварин, птиці та продукції з неї, риби, городини тощо.

Так, мережі збуту виявили у Ківерцях, Олиці, Дерно, Журавичах, Цумані, Липному та Сильному,– інформують у Ківерцівському райуправлінні Держпродспоживслужби.

Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші та й заощаджується час на відвідини ринку, чи продовольчого магазину, провокують поширення стихійної торгівлі на вулицях населених пунктів району. Відповідно до ст. 32, ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» харчові продукти повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Деякі голови селищних, сільських рад узаконюють стихійну торгівлю, збираючи із торговців так звані добровільні внески за надання місця для торгівлі.

Згідно  Закону України «Про місцеве самоврядування» до компетенції сільських, селищних, міських рад належить встановлення відповідних до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, недопущення торгівлі в невстановлених місцях.

 «Шановні споживачі, інформуємо Вас, що стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без будь-яких відповідних документів, що гарантують безпечність та якість харчового продукту. Придбання товарів у місцях стихійної торгівлі, в умовах, які не відповідають санітарним вимогам, можуть обернутись лихом для Вас, ваших рідних і друзів»,– йдеться у повідомленні. 

Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу, з конфіскацією товару або без неї. А статтею 164 цього кодексу передбачено відповідальність за порушення провадження господарської діяльності.

Читайте також: У Ківерцівському районі виявили три точки, де нелегально торгували пальним

Коментарі
13 Січня 2020, 23:29
типу в магазинах все перевіряється. <br/>дали на лапу - і далі продають
14 Січня 2020, 20:23
Просто декому не вигідно , тому і тиснуть на людей. Між іншим на ринку якісніший і свіжіший товар ніж в супермаркетах.,особливо сільськогосподарська продукція.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром