У Польщі розглядають можливості створення фонду для відновлення спадщини Радзивіллів

29 Січня 2020, 09:05
1536

Голова обласної ради Ірина Вахович та депутат облради Володимир Бондар перебували у столиці Польщі Варшаві.

Головна мета візиту, який проходив з 24 по 26 січня – зустрітися із нащадками князівського роду Радзивіллів та поспілкуватись про їхнє бачення щодо відновлення Олицького замку. Про це йдеться на сайті Волинської облради.
У перший день візиту українська делегація гостювала у князя Мацея Радзивілла, який є нащадком шляхетного роду Радзивіллів. На зустріч був також запрошений  князь Карол Радзивілл, родинна лінія якого безпосередньо пов'язана із Оликою. До розмови також долучився Президент Фонду Культурної Спадщини Міхал Лащковський, що опікується реставрацією Колегіального костелу Святої Трійці в селищі міського типу Олика, відбудова якого триває упродовж останніх чотирьох років.


«Спільно ми розглядали можливість заснування Фонду відновлення спадщини Радзивіллів , що мав би на меті відбудову Олицького замку, а також говорили про залучення до цієї справи небайдужих людей, меценатів із Польщі, які б виявили бажання долучитись фінансово», – розповіла Ірина Вахович

Серія зустрічей у Варшаві  з питань реконструкції Олицького замку, продовжилась візитом у маєток Antoni Belina-Brzozowski, що має родинні зв’язки із князівським родом Радзивіллів. Гостей ознайомили із низкою фото-спогадів та матеріалів про Олицький замок. На останній день візиту була запланована зустріч із сенатором Польщі Юзефом Зайонцом та його дружиною Беатою, яка відбулась у їхньому родинному маєтку. Як розповіла Ірина Вахович, спільно вдалось напрацювати низку кроків можливого залучення коштів на відродження історико-архітектурної спадщини селища міського типу Олика.


«Нащадки роду Радзівілів не розглядають відбудову замку, як приватний проект. Фонд відновлення Олицького замку, ми розглядаємо, як додаткове джерело фінансування. Левова частина коштів має бути виділена із державного бюджету України, адже це є пам'ятка архітектури та містобудування національного значення», – наголосила голова облради.


Нагадаємо, у липні минулого року Волинська обласна рада прийняла Обласну програму відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика Волинської області на 2019 – 2024 роки. Департаменту економіки та європейської інтеграції облдержадміністрації доручено  також розробити та подати на затвердження Кабінету Міністрів України проєкт Державної цільової програми відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика Волинської області на 2019 – 2024 роки.

«Сьогодні нашим першочерговим завданням є розробка проекту будівництва, яку має здійснити сертифікована та ліцензована в Україні компанія. Потому, заручившись підтримкою народних депутатів від Волині, ми спільно із депутатами обласної ради та керівництвом виконавчої влади Волині, будемо лобіювати втілення в життя цього проекту на рівні Кабінету Міністрів. Я дуже вдячна народному депутатові Ірині Констанкевич, яка опікується цим питанням вже не один рік, адже саме завдяки її ініціативі восени 2017 року в Олиці відбулась Міжнародна конференція за участі науковців з України, Польщі та Білорусії», – наголосила Ірина Вахович.


Голова обласної ради розповіла, що у ході візиту також обговорювалась можливість проведення ще одного подібного спільного заходу, до якого виявили бажання долучитись і князі Мацей та Карол Радзівілли. Вони пообіцяли не лише взяти участь, а й посприяти в організації виставки художніх творів спадщини Радзівіллів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024