Коронавірусне: волинянам радять не панікувати і берегти стареньких

13 Березня 2020, 15:33
Фото ілюстративне 1020
Фото ілюстративне

Волинь готова до загрози коронавірусу. Про це вкотре говорили представники органів влади у області.

Під час брифінгу щодо профілактики поширення коронавірусу у п’ятницю, 13 березня мешканців області закликали не панікувати і берегти людей похилого віку, адже вони – найбільш вразлива для вірусу категорія.

Заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак відзначила, що зупинити розповсюдження вірусу ми не можемо, але відтягнути його від себе нам під силу.  З її слів, сьогодні в Україні маємо три підтверджені випадки захворювання на коронавірус, що в порівнянні з іншими європейськими країнами досить мало. Попри все, держава вжила необхідних заходів для збереження здоров’я громадян.

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк наголосив на умовах поширення вірусу. За його словами, загрози майже нема, якщо знаходитися він інфікованих на дистанції 5 метрів. Смертельні випадки підтверджені у людей похилого віку. Жодної дитячої смерті унаслідок корона вірусу не зафіксовано.

Ігор Ващенюк наголосив на стандартних і абсолютно дієвих методах збереження здоров’я під час епідемії: регулярна гігієна, уникання відвідування публічних місць і таке інше. Він вкотре закликав волинян не панікувати. Маски скуповувати теж не варто, адже вони потрібні тільки інфікованим та тим, хто з ними працює. У випадку виявлення захворювання для них масок може просто не залишитися.

«Ми маємо дуже велику статистику повністю вилікуваних громадян. У випадку епідемії лікарні області готові. Держава не дарма запровадила великі профілактичні заходи, і карантин оголосили вчасно, щоб попередити поширення вірусу. Наразі очікуємо додаткові тести. Людям ваорто зрозуміти, що без особливої потреби не треба виходити у людні місця. Охороняйте своїх батьків. Треба оберігати вразливу групу – людей старшого віку», - сказав Ігор Ващенюк.

Своєю чергою начальниця управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна розповіла про те, яким чином організовано навчальний процес в умовах карантину.

«Ми не зупинили навчальний процес, але він відбувається не груповою формою. Тому дуже прошу батьків звернути увагу на те, що діти мають виконувати завдання, які всі педагогічні колективи надсилають онлайн. Це стосується учнів шкіл, студентів, учнів професійно-технічних закладів.

Коли діти вдома, відповідальність несуть не педагоги, а батьки в першу чергу. І якщо мама чи тато пішли на роботу, їх не цікавить, де проводить час їх дитина, за наслідки відповідатимуть вони. Діти мають бути вдома, ізольовані від учнівського колективу і контакту», – сказала чиновниця.

Під час брифінгу в ОДА розповіли, що в області є достатньо апаратів для штучної вентиляції легень. На останній сесії облради також виділили додаткові кошти на закупівлю засобів захисту і дезінфекції (пів мільйона гривень) та медикаменти (192 тисячі гривень). Щодо тестів, начальник управління охорони здоров’я пояснив: їх в Україні не дуже багато, однак наразі тривають перемовини про закупівлю додаткових тестів для Волинської області. Вільно придбати тест навряд чи буде можливо. Їх матимуть спеціалізовані мед заклади.

Читайте також: Шенген і безвіз в умовах пандемії: як коронавірус змінює правила перетину кордонів

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39