У Ківерцівську районну лікарню не будуть класти хворих з важкою формою коронавірусу, – ОДА

01 Квітня 2020, 16:18
Госпіталізація / Фото ілюстративне 3221
Госпіталізація / Фото ілюстративне

Серед закладів першої хвилі, в які госпіталізуватимуть хворих на коронавірус, є Ківерцівська районна лікарня.

Через брак обладнання туди не госпіталізовуватимуть хворих середньої та важкої тяжкості. Про це повідомили під час брифінгу в ОДА 31 березня, – інформує видання «Перший». 

Перелік лікарень так званої першої хвилі, які прийматимуть хворих на COVID-19, нещодавно був оприлюднений МОЗ. Серед них і КНП «Ківерцівське районне територіальне медичне об'єднання» Ківерцівської районної ради.

Рішення про внесення Ківерцівської районної лікарні до списку закладів першої хвилі обурило мешканців райцентру. Вони стверджують, що установа не має відповідного обладнання і не готова до такої роботи.

Ось як стан клініки описала депутатка Луцької міської ради та мешканка Ківерців Анна Мовяк:

«Ківерцівську лікарню не розглядали, як опорну у лікуванні коронавірусу.

Тому:

  • засобів індивідуального захисту для медичних працівників НЕМАЄ. Хоча елементарні мали б бути;
  • за медичними протоколами потрібні: Медичні маски, протиаерозольні респіратори зі ступенем захисту не нижче FFP2, захист для очей( окуляри або захисний щиток), ізоляційні, захисні халати стійкі до рідини, комбінезони, тощо;
  • пульсоксиметри. НЕМАЄ;
  • функціонуючі системи подачі кисню. ????
  • безконтактних термометрів НЕМАЄ. І на даний момент купити - проблема, НЕМАЄ;
  • медикаментів поки теж НЕМАЄ;
  • апаратів ШВЛ тільки 2. Як я зрозуміла, є можливість під'єднати більше, кисень розведений по всій лікарні, крім здається, інфекційного відділення;
  • портативне рентгенівське та/або інше необхідне діагностичне обладнання. НЕМАЄ;
  • КОМП'ЮТЕРНИЙ ТОМОГРАФ, АБО ВИСОКОТОЧНИЙ РЕНТГЕН ТЕЖ НЕМАЄ по-суті ніякого.

Рентген 1978 року під категорію високоточного зовсім не підходить»

Відповідно, людей хвилює, як така лікарня прийматиме хворих коронавірусом і чи будуть мати забезпечення медики, а чи їм боротися з вірусом «голіруч».

«Як будуть лікарі спостерігати за станом легенів потенційних хворих? А це основне при цій хворобі. Основа на, якій має базуватися лікування. ЧИ буде, як вже люди й пишуть «немає діагнозу – немає хвороби». Уряд що разу звітує про закупівлю засобів індивідуального захисту, медикаментів, обладнання, яке розподіляють у регіони. Надіємося», -– пише Анна Мовяк.

«Готові чи неготові лікарні до прийому таких хворих, було визначено МОЗ разом з нами на основі того, як вони забезпечені сьогодні. Хтось каже, що там  поганий рентген-апарат. Можливо, так, він дуже старий, але, повірте, є лікарні, де взагалі його нема. Все, що необхідне, щоб надати першу медичну допомогу в цих лікарнях буде, якщо немає, то довезуть. Якщо є, то дуже добре. Якщо стан людини важкий або дуже важкий, то, звичайно, ми будемо везти її в лікарню, яка прийматиме важких хворих», – наголосила заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак.

Начальник облуправління охорони здоров’я Ігор Ващенюк зазначив, що йому відомо про стан лікарні. Але рішення приймалося центральними органами.

«Дійсно, питання Ківерцівської лікарні викликає деякі сумніви, але я думаю, що ми будемо враховувати близькість до Луцька. Ми знаємо стан ківерцівської лікарні. Ми її будемо дооснащувати у зв’язку з коронавірусом. Якщо підуть перші пацієнти, то вони туди не будуть госпіталізовані. Але думаю, коли хвиля піде, то будуть задіяні всі потужності в області», – зазначив Ігор Ващенюк.

Поки в цій лікарні не зроблять все, щоб вона відповідала вимогам закладів першої хвилі, пацієнтів середньої та важкої тяжкості туди класти не будуть, запевнив керівник управління.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024