Громрада: довколишні села не спішать об’єднуватись з Ківерцями, бо не бачать переваг

04 Березня 2017, 16:57
3024

На громраді при Ківерцівській райдержадміністрації 3 березня серед інших питань найбільш палко диспутували на тему ОТГ.

На обговорення громадської ради при Ківерцівській райдержадміністрації винесли питання об’єднання територіальних громад. До слова, на цей час у Ківерцівському районі нема жодної об’єднаної територіальної громади.



 

Заступник голови Ківерцівської райдержадміністрації Юліан Таранчук пояснив, що означають організаційно-правові засади цієї реформи. Для початку Ківерці висуває на районну сесію пропозицію сільським радам про те, що є самодостатнім центром і хоче приєднати їх до себе. Всі населені пункти висловлюють свою волю і роблять відповідне рішення. В свою чергу, представники райдержадміністрації їздять по селах, виступають і розказують. Зрештою, вони подають перспективний план об’єднання, який має пройти через обласну сесію.

Райдержадміністрація, обрахувавши фінансові можливості громад, визначила 5 можливих центрів територіальних громад: Ківерці, Дерно, Цумань, Олика і Тростянець. Жидичин з Озерцем наразі проходять завершальний етап об’єднання.

«Чому гальмується ? Боязнь, чесно скажу. Боязнь перед тим чи ця реформа дійсно буде успішною. Ще одна причина того, чому гальмується – це недостатній освітній рівень сільських голів, депутатів і громад», - зазначив Таранчук.

«Коли ми були в  Борохові, сільський голова Липин казав: «Що ви сюди їздите ? Хто ви такі ? Ви процесом не управляєте. Вашої адміністрації скоро не буде взагалі». А от ми запропонували - і Борохів прийняв. І Прилуцьке і Борохів вирішували, що підуть в Липини, бо там «Епіцентр», там дороги хороші, там земля недешева», - додав заступник голови райдержадміністрації.

Також розповіли, що село Прилуцьке підписало договір співпраці з містом Луцьк.

Начальник управління фінансів Олена Єгорушкіна підготувала аналіз впливу на доходи місцевого самоврядування територіальних громад. На 2016 рік бюджет району складав 16,9 мільйонів, а з приростом він буде 67 мільйонів.

За розрахунками найбільш спроможними для об’єднання територіальних громад є Цумань та Олика, невеликий ресурс має і Тростянець.  

«Об’єднуватися дійсно потрібно. Той, хто об’єднався в 2014 році, виграв. Вони, крім власного бюджету, отримали ще значну допомогу від держави. Звичайно, було б краще, якби була одна громада з центром у Ківерцях, яка б мала інфраструктуру, яка б мала центр надання адміністративних послуг, культурні заклади», -  підкреслила Олена Єгорушкіна.

 

Начальник управління фінансів Олена Єгорушкіна
Начальник управління фінансів Олена Єгорушкіна

 

Секретар Ківерцівської міської ради Оксана Баранович повідомила, що на сесії Прилуцької сільської ради їм відмовили в об’єднанні. Водночас, Звірівська громада написала лист з проханням сформувати перелік заходів соціально-економічного розвитку громад, що міськрада і зробила. Що стосується борохівської сільської ради, то вони дали згоду на об’єднання громади. Тож, представники міськади 3 березня були в Борохівській сільраді й обговорювали подальші дії.

 

Секретар Ківерцівської міської ради Оксана Баранович
Секретар Ківерцівської міської ради Оксана Баранович

 

Висловити свою думку з приводу об’єднання територіальних громад запросили й сільського голову Борохова Володимира Артесюка.

За його словами, Ківерці не може існувати самостійно.

«Якщо приєднати до нього Борохів – трохи краще, приєднати Сокиричі – трошки ще краще, далі Суськ – ще краще, Звірів – ще краще на даний момент, бо воно має акциз від заправки, Прилуцьке – взагалі нормально, а далі ще Жидичин і Озерце. Зробити «золоте кільце» Ківерців. Я не хочу нікого ображати, але так воно є. Якщо відносно порахувати наш бюджет сільської ради на одного громадянина, то в нас кращий бюджет ніж в Ківерців», - наголосив сільський голова.

Він також висловив побоювання щодо закриття борохівської школи у разі об’єднання з Ківерцями в територіальну громаду. Сільський голова бачить в об’єданні для громади більше мінусів ніж плюсів.

«Скажу чесно, що слабо працювали, тому що результату не має в об’єднанні. Я не знаю чи Звірів сюди подасться. Якщо йому лишать акциз, то нема логіки подаватись, йому краще зі мною об’єднатись. Ківерці мене не може зацікавити, тому що я не бачу, куди подінуться мої працівники, я маю ризик закриття установ. Не знаю, що мені може дати об’єднання», - резюмував Володимир Артесюк.

 

сільський голова Борохова Володимир Артесюк
сільський голова Борохова Володимир Артесюк

 

Насамкінець всі присутні зійшлися на тому, що, аби досягти успіху в об’єдннанні територіальної громади, потрібно частіше зустрічатись і обговорювати проблемні питання.

Антоніна АНДРІЙЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024