Ківерцівські лісники запозичували досвід насінництва

07 Березня 2017, 18:07
2097

На території ківерцівського лісгоспу облаштовують, покращують навички та запозичують новий досвід вирощення сіянців.

На Волині короби для вирощення сіянців облаштовують на території кожного лісництва. Про це повідомляє Прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Таке вирощування сіянців сосни для волинських лісівників давно є звичною справою. Невеликий своєрідний розсадник є практично біля кожного лісництва. Лісгоспи таким чином частково або й повністю забезпечують свої потреби у посадковому матеріалі навесні, коли розпочинається лісокультурна кампанія.

За словами головного лісничого державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» Марії Христецької, використання цієї технології дозволяє не лише скоротити витрати на підготовку посадкового матеріалу, але й відчутно прискорити ріст лісових культур.

Тож із метою удосконалення та запозичення кращого досвіду у цій справі Марія Христецька ініціювала поїздку лісничих лісгоспу у сусідній Маневицький район, де такий досвід впроваджено чи не найкраще на Волині.

 


 

Аби створити оптимальні умови для росту сіянців, короби заповнюють спеціально підготовленим родючим ґрунтом та проводять штучний полив насаджень, розповіли у Галузіївському лісництві ДП «Маневицьке ЛГ». Завдяки щільному посіву культур забезпечується більший вихід стандартних сіянців, які потребують мінімального догляду.

У цій справі в кожного свої секрети. Зокрема у Галузіївському лісництві переконалися: коли закрити короб сіткою, то буде краще сходження та ріст рослин, бо тоді вдається уникнути потрапляння прямого сонячного проміння. Сітка також вбереже насіння від поїдання птахами. Вона не заважає поливу. Обов’язково перед будівництвом короба, діляться досвідом на Маневиччині, стеляться дошки, щоб ґрунт не пошкодився кротами.

У  ДП «Городоцьке ЛГ» поширена така ж практика. Правда, тут у коробах давно вирощують сіянці не лише сосни, а й ялини.

Тепер таку практику широко застосуватимуть у Ківерцівському лісгоспі. Лісничі вже отримали завдання виготовити короби, облаштувати їх та висіяти насіння, щоб на найближчі роки повністю забезпечити потреби лісгоспу у якісному посадматеріалі.

Варто зазначити, що у ДП «Ківерцівське ЛГ» питанню насінництва завжди приділяли значну увагу. На базі підприємства діє найбільша в області шишкосушарня, де за добу можуть переробляти по 600 кілограм шишок. Послугами Ківерцівської шишкосушарні користуються Володимир-Волинське та Горохівське лісомисливські господарства, Цуманське, Колківське, Маневицьке, Поліське лісогосподарства, ДП «ВЛСНЦ».



 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024