Екологічний скандал на Ківерцівщині: активіст порушив русло річки важкою технікою

18 Червня 2020, 09:58
Розкопане русло 10313
Розкопане русло

У селі Сокиричі Ківерцівського району місцевий громадський активіст самовільно вирішив розкопати русло річки Конопелька із застосуванням важкої техніки. Чиновники кажуть – це незаконно, оскільки роботи проводилися без проекту і будь-яких погоджень. Внаслідок робіт могло бути порушено русло річки, чим завдана непоправна екологічна шкода. 

Про це інформує «Волинь.Правда».

Про початок земельних робіт на річці Конопелька у селі Сокиричі Ківерцівського району повідомили місцеві жителі. Люди надіслали фото та відео за участю техніки, яка здійснювала земельні роботи, ініціатором та організатором яких називають голову місцевого осередку громадської організації «АвтоЄвроСила», яка, окрім, іншого позиціонує себе і як природоохоронна громадська організація.

6

Оскільки Сокиричівський старостинський округ входить до Ківерцівської громади, ситуацію прокоментував міський голова Ківерців Володимир Жгутов.

«Будь-яка річ, яка має відбутися, має відбуватися згідно проекту. Мали бути відповідні погодження відповідної служби. В даному випадку таких погоджень немає. Зафіксований факт втручання в русло річки Конопелька на території Сокирічівського старостинського округу», – розповів Володимир Жгутов.

Як повідомив міський голова, Ківерцівська міська рада звернулася із відповідними заявами до Державної екологічної інспекції у Волинській області та у Ківерцівський відділ поліції.

«Я був там (на річці – ред.). Ці речі є несумісні. Ми направили (звернення – ред.) в екологічну службу та поліцію, щоб провести відповідну перевірку, і вже за результатами перевірки буде прийняте відповідне рішення.

Роботи зараз не ведуться. Ініціатором цих робіт є представники Громадської організації «АвтоЄвроСила». Хто безпосередньо – я не можу сказати, але вони дотичні до цього. Часом мета буває благородна, але робити це треба так, як говорить нормативне законодавство. Як казав класик: закон один для всіх», – зазначив Володимир Жгутов.

Розкопане русло річки
Розкопане русло річки

Підтверджує слова посадовця і депутат Ківерцівської міської ради, голова земельної комісії Михайло Мелех.

«Подзвонили до мене мої виборці і кажуть, що хтось чистить річку. Питають – чи законно? Я, як голова земельної комісії, відповів, що таке рішення через земельну комісію не проходило. Я подзвонив до Володимира Володимировича, Жгутов каже – дозволу не давав.

 І тоді вже закрутилося. Казали, що Федорук Валентин, який там живе, організував всю цю роботу. Він почистив і кудись відвозив ту землю. Трохи чистив, трохи відвозив», – розповів Михайло Мелех.

На запитання, чи спілкувався хтось із міської ради із цим чоловіком, Михайло Мелех відповів, що той не йде не контакт.

«Я не знаю… Ось, щойно він поїхав, цей Федорук.  Ф@к мені показав, і поїхав. Він на контакт не йде. В нього вседозволеність, йому все можна… «АвтоЄвроСила» контролює всіх, а самі роблять, що хочуть», – додає Михайло Мелех.

Кажуть, активіст продавав землю
Кажуть, активіст продавав землю

Ківерцівська міська рада скерувала депутатський запит до Держекоінспекції, у якому просить створити комплексну комісію для перевірки законності розкопування русла річки Конопелька. У документі йдеться також про те, що в ході з’ясування всіх обставин справи стало відомо, що громадянин Валентин Федорук, очільник ГО «АвтоЄвроСила» на Волині, на якого вказують як на ініціатора, організатора та виконавця самовільних робіт щодо розкопування річки, продає викопаний родючий шар грунту місцевим мешканцям та іншим особам.

«Волинь.Правда» також звернулася для отримання коментарів до Державної екологічної інспекції. Заступник начальника Олександр Ткачук підтвердив, що до Держекоінспекції надійшов лист від поліції з проханням надати спеціаліста для проведення відповідної перевірки щодо законності здійснення земельних робіт на річці Конопелька.

«До отримання висновків перевірки ми не можемо надавати жодних коментарів», – зазначив Олександр Ткачук.

Наразі земельні роботи у руслі річки призупинені.

Читайте також: Ківерчани регулярно порушують правила благоустрою міста, – Сурмик

Коментарі
18 Червня 2020, 15:00
То хай би краще заростала і замулювалась і надалі річка....влада сама нічого не робить і на людину наїхали...Власна ініціатива наказуєма! не робиш-погано і робиш погано...головне, шо запити один одному понаправляли
18 Червня 2020, 15:04
Ну треба ж активісту чимось лєксус заправляти, то вже й піском підторговує
18 Червня 2020, 15:36
Якщо в нього Лєксус, то повірте, він не думає чим його заправляти....
18 Червня 2020, 17:30
Ага, про природу думає, коли річку риє і піском барижить
18 Червня 2020, 18:02
Який там пісок в річці....мул та й водорості....
18 Червня 2020, 19:04
Чи пісок, чи родючий шар грунту - суті питання це не змінює.
18 Червня 2020, 19:35
Людина почистила і велике дякую ій за це....а чиновники тепер потилицю чухають щож не буде як гроші відмити за те що 1м почистять а запишуть що 3м. От і все.
18 Червня 2020, 19:58
Ніби благородна справа, АЛЕ це потрібно було узгодити зі спеціалістами дані роботи, отримати дозвіл і тоді БУДЬ ЛАСКА роби добро людям, але ж ні я сам собі господар!? Думаєте він просто так розчистив це русло? Не тут то було, сьогодні почистив, завтра загородив, післязавтра побудував будиночок і ФАК Вам люди добрі...
18 Червня 2020, 20:39
Якщо ми говоримо про активіста, який представляє себе, як захисник природи, свідомий громадянин, законник, то він сам повинен вести себе так, як вимагає від інших, тобто дотримуватися встановленого законом порядку. Ні чиновники не мають права гроші відмивати (як хтось тут вище написав), ні активісти!
18 Червня 2020, 21:03
Валік землею барижить Сашик дубами Ігорко побори бере з лісників так і живуть. За роки своєї діяльності ці активісти хоть раз відкрито показали походження своїх коштів, бухгалтерську звітність???
18 Червня 2020, 21:41
Жгутов ніхера не робить, річка,сміттєзвалище,озеро Молодіжне і т.д.- все засране, аж поки активні громадяни самі не згуртуються і не зроблять.Цей чувак чинушам як кістка в горлі, от і знайшли причину його зафуфлити.Питання: то чому влада допустилась до того , що те русло засралось?Чому самі не почистили? Чого люди самі беруться роботу їхню виконувати?Га?То Жгут- господарник чи...моржовий?
18 Червня 2020, 22:44
Валік можливо забагато на себе бере але за річку Жгутов нехай дякує. Між іншим озеро молодіжне 3-4 роки як чистили і склалася така ситуація що там відмили бабло, а лебеді не плавають там а пішки ходять. Валік не лізь туди бо почистиш їм ще озеро куди вони бабло топити будуть. Ти на осінь на місце мера махни Міша буде радий, 3-НА Гайового точно підтримає якщо пройде окрупнення громади. І якщо порушать справу не переймайся, закінчиться нічим в гіршому випадку штраф. А місцеве самоврядування треба трішки привести до чуства, бо думають не за екологію а за вигоду де би заробити, раніше на дорогах заробляли а тепер на озерах гроші людей топлять. Валік якщо маєш можливість то почисти далі не для Жгутова і решти братви а для простих людей.
19 Червня 2020, 00:48
Хто коли давав запит на чистку річок , чи ви думаєте що людина почистила русло то якісь зміни в екосистему чи збой мозга в когось, це називається прояви ініціативу і тебе посадять.
19 Червня 2020, 01:41
Коли чую активіст в голові одне аферист.<br/>Такі в нас патріоти він бігає доказує, а сам згідно закону не може зробити.
19 Червня 2020, 01:41
Коли чую активіст в голові одне аферист.<br/>Такі в нас патріоти він бігає доказує, а сам згідно закону не може зробити.
19 Червня 2020, 01:42
Коли чую активіст в голові одне аферист.<br/>Такі в нас патріоти він бігає доказує, а сам згідно закону не може зробити.
19 Червня 2020, 02:07
В нас активіст сьогодні, то дуже прибуткова професія. Головне гарно попіаритися задля своїх шкурних інтересів, а закони для них не писані. А цей точно не на благо людей працює.
19 Червня 2020, 02:23
То ще на Тананайця щось відкрити треба за те шо поприберав озеро))))Ржу нє магу))))))
19 Червня 2020, 10:46
От активіст і показав свою натуру двулічну. Як завжди, шукає легкої наживи
19 Червня 2020, 15:03
Я Валіка не знаю але вже поважаю! В нашій країні влада ніколи нічого для природи і для людей не робила і не збирається. В них на меті чим побільше взяти покі при владі бо всяке може бути. Для отримання дозволів, з екології, і.т.д, на цю бюрократію багато волокіти і куди не піди то давай гроші. Якщо буде все по бумагах, підтасують їх що це робилось за кошти отг, і от тобі грошенята в карман. Зрозумійте, в любого &amp;quot;начальнічка&amp;quot; на меті провернути справу для своєї користі а не на благо краю і людей.
20 Червня 2020, 11:05
Люди добрі, чому у вас стільки злості? Що поганого сталось від того, що частинку цієї канави розчистили? Земля перестала крутитись? Чи вода на Світязі пропала? Та й гроші у вас, і у влади ніхто на це не просив. Подивіться навкруг себе - Ківерці в лайні, сміття не має куди вивозити, а тут людина хотіла добро зробити, так відразу її потрібно обгадити.
21 Червня 2020, 18:15
А як ви дивитесь на те що річка чиститься біля спільних ставків , які пан валентин планує відібрати у простих дачників і за безцінь скупити ділянки прилеглі до ставка. Невже так можна робити?
21 Червня 2020, 19:48
Валентин Федорук справжній мародер, який прикривається організацією, звідки гроші?<br/>Всі знають твоє походження, і всі знають твої наміри.<br/><br/>Тобі невдасться спригнути , що ти робиш для людей.<br/>Бандит з бандитів, будеш сидіти і довго і всі твої поплічники.<br/>Шкода що люди довіряють таким виродкам.
21 Червня 2020, 22:13
Это &amp;quot;БЕСПРЕДЕЛ&amp;quot;
19 Липня 2020, 23:03
Шановний Валентин Федорук ( член садового кооперативу &amp;quot;Мічуринець &amp;quot; з 4 річним стажем ) <br/>Я Гайдучик Віктор Данилович також член кооперативу &amp;quot;Мічуринець&amp;quot;<br/>Тільки з 30 річним стажем звертаюсь до тебе привселюдно для того , щоб ти припинив мене переслідувати за те , що я відстоююю права на свою влиасність та власність сусідів, а саме ставок , який є колективною власністю прилягає до моєї та сусідів садової земельної ділянки , який був викопаний ще в далекі 90 роки нами та членами наших родин . Ми разом з тобою вирощували в ньому понад два роки рибу . Привозили мальок, робили аналізи хворої риби , аналізи води , лікували хвору проводили вапнуваннта ловили та інше . А дві неділі назад я випадково від тебе дізнався, що ти вирішив таємно від нас та сусідів приватизувати ставок на себе жінку і батька .Тобто лишити майже 10 чоловік своєї законної власності . Та коли відбулися виїздні збори кооперативу при свідках ти погрожував мені , зокрема сказав , що якщо я промовлю ще хоч слово то зірвешся на мені . Я це стерпів . Але вчора , знаючи , що я знахожусь на стаціонарному лікуванні в лікарні зустрічався з моїм братом та членами моєї родини , доказував свою правоту і те, який я не правий ітд. Зокрема з твоїх слів &amp;quot;Наробив кіпешу, все попортив &amp;quot; тобто вирішив налаштувати членів мої родини проти мене . А це вже втручання в в моє особисте життя що є порушенням недоторканості приватного життя гарантованого мені конституцією. А тому заявляю публічно і відкрито , що вже готуються позови до поліції ,суду , прокуратури ,СБУ, комітету з прав людини при ВР і тд. І Вам шановний прийдеться відповідати тепер , як за погрози так і за втручання в моє особисте життя . Також мені соромно за партію Автоєвросила яку ти представляєш , прибічником якої я був.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024