Прилуцьке: відкрили виставку «Габріеля Запольська і Волинь»

31 Березня 2017, 19:30
5491 Джерело: http://www.monitor-press.com/ua/extensions/s5-tab-show/5390-18251.html

У рідному селі знаменитої письменниці відсвяткували її ювілей.

У Прилуцькій школі 30 березня відкрили виставку «Габріеля Запольська і Волинь». Про це інформує Волинський монітор.

Рівно 160 років тому цього дня з’явилася на світ відома польська письменниця, акторка і драматург.

Хоча історики (та й сама Запольська це підтверджувала) не дійшли згоди, де саме народилася письменниця, у Прилуцькому чи Підгайцях, мешканці Прилуцького не мають у цьому жодного сумніву.

Нагадаємо, що маєток письменниці оглядали працівники парку «Цуманська пуща».

День народження Габріелі Запольської в її рідному селі цього року відзначали по-особливому. У вестибюлі Прилуцької школи розмістили десять стендів, на яких представлено біографію та творчий шлях письменниці.


 

Багатий ілюстративний матеріал та тексти двома мовами – польською та українською – розповідають про цю непересічну жінку, доля якої назавжди пов’язана з Україною. Настільки тісно, що львів’яни навіть вважають її львівською письменницею, оскільки в цьому місті Габріеля Запольська навчалася, періодично проживала, грала у львівському театрі, творила. Останні роки свого бурхливого життя письменниця провела у Львові, там і була похована.



 

Перший зі стендів присвячений селу Ківерці. Саме так до 40-х років називалося Прилуцьке, адже тут проживали батьки Габріелі Запольської, тут вона народилася, тут провела свої дитячі роки.



 

Цікавим волинянам буде стенд присвячений «Малашці». Це оповідання, написане разом із її дебютною новелою «Один день із життя троянди» у 1881 році створене на біографічній основі з місцевих матеріалів.

1

 

Уже в дитинстві Габріеля мала впертий характер, тому наперекір батькам приятелювала з дітьми місцевих жителів, які наймитували у батьківському маєтку. Ці прості люди й стали прототипами героїв «Малашки». Назавжди залишаться у польській літературі описи волинської природи, які вийшли з-під пера талановитої письменниці. До речі, «Малашку» переклав українською ківерчанин Сергій Гупало.


 

Спеціально на відкриття виставки вчителі та учні старших класів Прилуцької загальноосвітньої школи підготували і виконали літературно-театральну композицію, присвячену ювілярці. Тут були й українські пісні, й розповідь про життя Габріелі Запольської, і її вірші, й театралізовані постановки. Частину біографії діти розповідали польською мовою.  Учителька, краєзнавчиня і шанувальниця творчості Запольської Ольга Рудник розповіла цікаву і змістовну доповідь.

Композицію прикрасили вірші письменниці, перекладачки і краєзнавчині з Прилуцького Надії Корнійчук. Письменниця розповіла багато цікавого зі своїх особистих спогадів.

На відкритті виставки були представники влади, педагоги та учні Прилуцької школи, місцева інтелігенція, члени польських товариств із Луцька.


 

«На жаль, із сумнозвісних причин у заході не змогли взяти участь представники Генерального консульства РП у Луцьку, за сприяння якого підготовлено виставку», - пише журналіст Волинського монітора Анатолій Оліх.

До меморіальної дошки письменниці, розміщеної на фасаді школи, поклали квіти, а потім господарі та гості разом пішли на берег озерця навпроти школи. Тут на пам’ятній алеї вони висадили дерева, які стануть згадкою про ювілей та окрасою села.



 

1

 

По закінченню заходу члени польських товариств із Луцька, зокрема Волинського товариства польського мистецтва «Барви Рубежів», Спілки польських вчителів імені Габріелі Запольської, Товариства польської культури імені Еви Фелінської на Волині, відвідали маєток Корвін-Пьотровських, де народилася письменниця. На жаль, будинок цей майже повністю знищений, залишилися лише поруйновані стіні.



 

Ідейним натхненником і реалізатором виставки стала колишня працівниця Генерального консульства РП у Луцьку Ельжбєта Зелінська.

Виставка вже експонувалася в Луцькій гімназії № 4 імені Модеста Левицького та у Волинському краєзнавчому музеї.

Після Прилуцького, де виставка триватиме ще близько тижня, вона помандрує до Рівного.

Також читайте:

Прилуцьке: оглянули маєток відомої польської поетеси

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024