В мережі показали наймальовничішу вулицю Жидичина

25 Червня 2020, 12:39
3015

Чудові фото мальовничої вулиці Жидичина показали у мережі. 

Про вулицю Зарічку розповіли на фейсбук-сторінці «Жидичин Центр» у середу, 24 червня.

«Сьогодні хочемо розказати Вам про одну з наймальовничіших вулиць Жидичина – Селищна або по-народному Зарічка.

Уся вулиця знаходиться фактично на острові й відділена від основної «материкової» частини села. Старожили згадують навіть про місток в районі «церковного будинку», який сполучав острівну Зарічку із Жидичином. Фактично вулиця з одного боку оточена старим руслом річки Стир, а з іншого міжнародною трасою М-19, побудували яку у ХХ столітті. Навіть і сьогодні існування такого місточка було б ой як доречним.

Але Зарічка такою була не завжди. Так, починаючи із Х ст. на всьому острові розміщувався укріплений острогом перший монастирський комплекс Жидичинського монастиря. Тут були храми, монастирські келії, господарські будівлі. Монастирські території включали сади, городи, пасіку і цвинтар, який, до слова, й досі тут знаходиться.

А ще на Зарічці є урочище Скудельничі, пам’ятка археології місцевого значення, цікава для вивчення широкої теми «Середньовічний Жидичин». За даними окремих істориків саме це місце дало розквіт мистецтву ГОНЧАРСТВА на Волині.

Окрасою місцини є Свято-Духівський скит Жидичинського монастиря, таке собі духовне серце Волині. Тишу і спокій тут віднаходить кожен відвідувач.

Досліджуйте історію й своєї вулиці…вона має ще багато таємниць», – ідеться в дописі.








Читайте також: На Ківерцівщині – 4 нові випадки інфікування коронавірусом

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024