Як змінити ім'я, прізвище й по батькові

30 Червня 2020, 14:56
Як змінити ім'я, прізвище й по батькові 3356
Як змінити ім'я, прізвище й по батькові

Кожна людина в Україні може змінити своє прізвище, ім'я та в окремих випадках по батькові.

Про це інформує пресслужба Західного міжрегіонального управління Міністертсва юстиції (м. Львів).

Це можна зробити: за власним бажанням; усиновлення, його скасування або визнання недійсним; реєстрація шлюбу, його розірвання або визнання недійсним; батько дитини (яка досягла 14 років і бажає змінити по батькові) змінив своє ім'я або відомості про нього, як про батька, вилучені з актового запису про народження.

Кожна фізична особа має право на ім’я, яке не може бути відчужене. Ім’я необхідно людині для реалізації цивільних прав і обов’язків. Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачене статтею 295 Цивільного кодексу України. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я. З метою зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) подається заява.

Громадяни України, які проживають на її території подають заяви до відділів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання. Але, окрім заяви про зміну імені, потрібно подати ще такі документи:

  • свідоцтво про народження заявника;
  • свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);
  • свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);
  • свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
  • свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;
  • фотокартка заявника.

Реєстрацію зміни імені громадян України, які проживають на території України, проводить відділ державної реєстрації актів цивільного стану після сплати заявником державного мита. Під час реєстрації зміни імені відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає заявникові свідоцтво про зміну імені.

А тепер щодо статистики. Однак наразі поки 96 свідоцтв про зміну імені отримали жителі Волині протягом 5 місяців 2020 року.

Нагадаємо, що Верховна Рада 3 червня цього року прийняла постанову «Про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові».

Цей проєкт Закону надає право особам, які досягли віку 16 років, самостійно змінити по батькові, а особам, які досягли віку 14 років, змінити своє прізвище, власне імʼя та по батькові за згодою батьків. У разі, якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено опіку, зміна прізвища, власного імені та по батькові здійснюється за згодою опікуна.

Зауважимо, що законопроєкт розроблений з врахуванням рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України». Рішення Європейського суду з прав людини є обовʼязковими до виконання. Невиконання рішень ЄСПЛ може привести до міжнародно-політичної відповідальності.

Читайте також: Процедура санації боржника: все, що потрібно про це знати

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024