У Цумані створять екопарк для залучення іноземних інвестицій

13 Серпня 2020, 12:00
5519

Про створення мережі екологічних парків як одного із ключових аспектів сталого розвитку територіальних громад Волині йшлося під час наради представників профільних управлінь облдержадміністрації, народних депутатів, окремих голів ОТГ.

Захід відбувся У Волинській облдержадміністрації за участі представників ініціативної групи «Екопарки Волині». Про це повідомили в управлінні інформаційної політики та цифрової трансформації ОДА.

Голова громадської організації «Інститут Європейської Інтеграції» В’ячеслав Кузнєцов презентував учасникам засідання стратегію реалізації пілотного інноваційного проєкту «Створення на Волині мережі екологічних парків», розробленого ініціативною групою. За його словами, зазначений проєкт – плацдарм зворотної міграції населення з мегаполісів в цілющу сільську місцевість.

Програма спрямована на сталий розвиток конкретних територіальних громад зі швидким досягненням їх економічної самодостатності та енергетичної незалежності шляхом втілення політики комплексного кластерного використання проблемних, непродуктивних земельних і водних ресурсів для інноваційного становлення біоенергетики, аквакультури й сільського господарства на окремих територіях.

Тактика базується на створенні й забезпеченні діяльності органами місцевого самоврядування підприємств комунальної форми власності – екотехнопарків, яким передається в постійне користування природноресурсний потенціал територіальних громад – земельні й водні ресурси, надра тощо.

Слід зазначити, що Концепція схвалена вченими радами Волинського (Східноєвропейського) національного університету імкні Лесі Українки та навчально-науково-виробничого інституту ресурсозбереження та будівництва Луцького національного технічного університету.

Реалізація проєкту в шести районах області загальною площею понад 300 гектарів, на переконання ініціативної групи, сприятиме створенню тисяч робочих місць по всій Волині, покращенню екологічної ситуації та надходженню мільйонів євро іноземних інвестицій.

На сьогодні розробили Концептуальний інноваційний інфраструктурний проєкт сталого розвитку Голобської селищної ОТГ «Створення територіального господарського угрупування «Екопарк ГОЛОБСЬКИЙ», який обговорили в соціальній інтернет-мережі та затвердили сесією Голобської селищної ради.

Обговорили та схвалили сесією Дубечненської сільської ради Концептуальний інноваційний інфраструктурний проєкт сталого розвитку Дубечненської сільської ОТГ «Створення територіального господарського угрупування «Екопарк ОЗЕРНИЙ КРАЙ».

У роботі проєкти створення територіальних господарських угрупувань «Екопарк ПІВНІЧНА ТУРІЯ», «Екопарк ЦУМАНСЬКА ПУЩА», «Екопарк ЛИПА»,

Як зазначив В’ячеслав Кузнєцов, фінансування програми передбачається міжнародними фондами шляхом інвестиційного проєктного кредитування, на що одержана згода конкретних інституцій. Планують капіталовкладення в сумі 510 мільйонів гривень терміном на 10 років зі створенням револьверного фонду подальшого розвитку громад.

Найбільш проблемним питанням на шляху реалізації проєкту, на переконання ініціативної групи, є оформлення необхідної документації  у правовому полі, адже це вимагає чималого часу, на що не кожен інвестор може погодитися.

У процесі обговорення учасники засідання прийшли до висновку, що необхідно підготувати пропозиції для внесення змін на законодавчому рівні у відповідні нормативно-правові акти, аби уникнути бюрократичної тяганини.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024