«Люди кажуть»: розвінчуємо міфи про комуналку

26 Серпня 2020, 18:30
Платіжки за комуналку 2111
Платіжки за комуналку

Радіо СіД FM спільно із виданням Район.in.ua запустили новий радіопроєкт «Люди кажуть».

«Люди кажуть» має формат розважально-пізнавального шоу, у якому ведуча Вікторія Жуковська озвучує популярний міф, надає максимальну кількість фактів щодо нього, експерт додає фахову думку, а українці, які живуть в інших країнах, розповідають про власний досвід.

Щопонеділка о 19:40 на «СіД FM» нова тема. Також послухати передачу можна у форматі подкасту.

У новому випуску «Люди кажуть» обговорили, що підвищення комунальних тарифів щоразу викликає обурення українців. І це не дивно. Українцям упродовж кількох років прагнуть наблизити розмір оплати за комунальні послуги до європейського рівня. Розбираємося, чи вже наблизились ми до європейського рівня, і як співвідносяться європейські та українські комунальні платежі та мінімальні зарплати.

Журналісти запитали у радника-консультанта з питань енергоефективності та розвитку громад асоціації «Енергоефективні міста» Сергія Кошарука, як навчитися українцям економити.

«Нам потрібно відвикнути від радянського «там десь держава мені винна». Житло – це приватна власність, навіть, якщо ми живемо у багатоквартирному будинку. Люди надіються, що там десь держава має прийти, поремонтувати щось або надати субсидії. Коли є така філософія, то нам буде важко досягнути якогось кращого результату. Тим домогосподарствам, які не мають доходів, щоби покривати вартість послуг, потрібно допомагати чи з місцевого, чи з державного бюджету. Якщо є можливість – переходити на індивідуальні регулювальні системи. Якщо ні – то переходити на будинкові регулювальні системи подачі тепла», – каже експерт.

Журналісти проєкту знайшли за кордом декількох українців, що погодилися поділитися власним досвідом оплати комуналки у тих країнах, де вони проживають. Насамперед зв'язалися з Олею, яка нині проживає в Німеччині.

«На комунальні платежі ми витрачаємо орієнтовно щомісяця 280 євро. Електроенергію обираєш сам (фірму). У кожної фірми є свої тарифи. В кінці року те, що ти економиш чи не використав, – тобі повертають кошти. На газу нічого немає, наприклад... Якщо взяти середню зарплату «чистими» – десь 1500-1600 євро, то комуналка – 300 євро від цієї суми», – розповідає Ольга.

Щоб дізнатися усю правду про українську комуналку в порівнянні з європейською, слухайте новий випуск подкасту «Люди кажуть».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024